SLIŠKOVIĆ O PROBLEMIMA POD TEPIHOM

'Matić ima branitelje pred vratima i sliku s Bradom Pittom. Šteta'

30.10.2014 u 19:34

Bionic
Reading

Svi moramo biti zabrinuti s događajima ispred Ministarstva branitelja. Na cijelu situaciju se odgovara neodgovorno i neprimjereno. Da su pitanja posljedica rata u Hrvatskoj riješena, sigurno ne bi bilo ni materijala za 'politička manipuliranja branitelja' kojima se stranački čelnici brane, komentirala je braniteljski prosvjed za tportal Marija Slišković, žena koja je mnogo truda, upornosti i životne snage uložila da se ženama silovanim u Domovinskom ratu prizna njihova žrtva i da konačno nakon 20 godina dobiju makar nekakvu satisfakciju

Mariju Slišković se zbog njene ustrajnosti i postignuća u javnosti doživljava kao osobu od iznimnog moralnog integriteta te je zbog toga 2013. proglašena Zagrepčankom godine.

U jezgrovitoj izjavi za tportal istaknula je kako su nemila događanja pred Ministarstvom branitelja događaju zbog višegodišnje pogubne politike prema ratnim stradalnicima svih dosadašnjih vladajućih garnitura u Hrvatskoj.

'Činjenica je da je puno vremena utrošeno da se Rat ne prikaže Ratom te da se posljedice rata zanemare. Nezamisliv politički trik nanio je velike štete zemlji i narodu. U ratu se stradava, gine, gube dijelovi tijela, najbliži, domovi, radna mjesta, stradava psiha od proživljenih tortura. Sva stradanja traže pravdu, a ne manipulaciju ako se hoće krenuti dalje', upozorava Slišković.

Kao poseban problem ističe činjenicu da je Ministarstvo branitelja niz godina mjesto socijalnog odnosa, a ne mjesto državnog odnosa prema veteranima: 'Onima koji su svojim zalaganjem, žrtvom, životima omogućili svako radno mjesto političarima Republike Hrvatske.'


Slišković navodi da su se bivši, ali i sadašnji ministri trudili su se oko prava branitelja, ali na neprimjeren način. 'Mi vam dajemo prava, mi vam ne oduzimamo prava. No branitelji nemaju prava, država ima dužnost i obvezu. Svakako ni blizu socijalnih sagledavanja, jer branitelji nisu socijala', smatra.

Sve ostalo su, kaže, trikovi. 'Vidan trik je i Zakon za žrtve seksualnog zlostavljanja. Žrtve nisu na ulici, ne protestiraju, a Ministarstvo branitelja radi zakon na način da je sigurno da žrtve ni narednu godinu neće moći ostvariti svoja prava, odnosno da Hrvatska iskazuje nemar prema ratnom zločinu i njegovim žrtvama', ogorčena je.

Pita se 'što ako izađu na ulice, hoće li se reći da je iza njih neka politička stranka ili će prihvatiti da činjenice govore'.

Otkriva kako je ministru Matiću prije dvije godine ukazala na probleme. 'Mogao je presjeći, imao je sve elemente biti uspješan ministar. Sada ima branitelje ispred ministarstva i sliku s Bradom Pittom. Šteta', zaključuje Marija Slišković.