ŠTO SU OTKRILI NA ČIOVU?

Nepoznata Dalmacija – novi turistički mamac

02.11.2014 u 09:13

  • +6

Svetište Gospe od Prizidnice

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Bionic
Reading

U Dalmaciji se posljednjih godina razvija jedan novi segment turizma kojem su u prvom planu manje poznate lokacije do koji se dolazi kroz, primjerice, pješačke ili biciklističke ture. Tportal će svojim čitateljima kroz seriju tekstova otkrivati dalmatinske atrakcije koje turisti otkrivaju ili će ih tek otkriti

Jedna od takvih atrakcija koju turisti tek otkrivaju nalazi se na južnoj strani otoka Čiova, u Prizidnicama koju smo obišli u pješačkoj turističkih ruti. To je crkva i samostan Gospe od Prizidnice koja se nalazi među teško pristupačnim i strmim stijenama iznad samog mora. Crkva je podignuta prije gotovo pet stoljeća o čemu svjedoče natpisi na dvije kamene ploče nad vratima. Na starijoj ploči piše da je svećenik Juraj Stoidražić došao u pustinju Prizidnica i sagradio hram na čast Bezgrešnog začeća Djevice Marije, 1546. godine.

Pustinja Prizidnica nije usamljena i neuobičajena sakralna graditeljska forma u Dalmaciji. Na više lokacija imamo primjere takvih izoliranih svetišta gdje su svećenici i pustinjaci provodili vrijeme u molitvi, povučeni od svijeta. Najpoznatiji su primjeri nastambe i crkve na južnoj strani Marjana i Pustinja Blaca na južnim padinama Brača.

Do Gospe od Prizidnice može se doći na dva načina, s morske strane brodom i s kopnene strane stazom uklesanom u stijenu. Prije nekoliko godina smo se uvjerili kako je težak prilaz s morske strane jer se ne može sigurno privezati uz stijene Čiova, tek se može zadržati neko vrijeme na sidru uz upaljen motor. Ovaj sam put odlučili posjetiti crkvu i mali kompleks dolazeći poljskim putem s kopnene strane.

Na Čiovo se dolazi iz Trogira preko dva mosta i dalje se nastavlja putovanje do naselja Slatine i Žedno. Našu smo pješačku avanturu počeli u Žednom i pred nama je bilo trosatno hodanje preko visoravni Čiova. Do Gospe od Prizidnice vodi poljski put omeđen suhozidom kroz napuštene maslinike i vinograde s otvorenim pogledom na južnu stranu na Šoltu, Brač i Vis, a na sjevernoj strani se vide planine Kozjak i Mosor, Kaštela i Split s Marjanom u prvom planu. To je vrlo ugodna ambijentalna šetnja kroz tipičan mediteranski krajolik u ranu jesen i proljeće, ali ne i u vrijeme ljetne žege.

Posljednji i najatraktivniji dio puta u duljini od oko pet stotina metara staza je na padinama južnih stijena koja vodi do crkve i nastamba u kojima su živjeli svećenici pustinjaci. Gospa od Prizidnice sklop je s crkvom, zatvorenom lođom i nastambama za svećenike. S malog platoa ispred crkve otvara se pogled na pučinu i otoke i valove koji se pjene pod stijenama.

Lokalitet Gospe od Prizidnice napušten je još sredinom 19. stoljeća i do tada su ondje boravili svećenici glagoljaši i svećenici latinskog obrednog jezika. Od 1928. godine, Gospinim svetištem u Prizidnicama upravlja župnik iz Slatina.

Marijansko svetište

Svetištu Milosne Gospe od Prizidnice redovito hodočaste slatinski vjernici i hodočasnici iz Trogira, ali i iz Kaštela i Splita i to četiri dana u godini, na Uskrsni ponedjeljak, u rujnu na Ime Marijino (prva nedjelja iza Male Gospe), na Duhovni ponedjeljak i na Dan gospe od Bezgrešnog začeća 8. prosinca.

S obzirom na smještaj svetišta, u lokalnoj je tradiciji Gospa od Prizidnice poznata i kao zaštitnica pomoraca i ribara. Brodovi koji su plovili kraj južnih hridi Čiova na prometnoj ruti pozdravljali su je zvonom s broda. No taj je lokalni običaj gotovo iščeznuo.

Izolirane hridi bile su pravo mjesto za isposnike i pustinjake posvećene molitvi i duhovnom životu. Svetište je posjedovalo imovinu o kojoj su skrbili težaci iz Slatina. Crkva je ukrašena Gospinom slikom koja u rukama drži Isusa. Stilske karakteristike slike na drvu navode da je u pitanju 14. stoljeće i pripisuje se čuvenoj bizantskoj slikarskoj školi na Kreti. Prema legendi slika je doplutala do obala Čiova u davnim vremenima i otad privlači pažnju puka.

Danas je svetište izvan lokalne zajednice zaboravljeno i relativno nepoznato. Staza do crkve prije dvadesetak je godina obnovljena i sada se lakše može prići svetištu. Čitav sklop, mada nenaseljen, odlično je održavan i vidljiv je napor lokalne zajednice da očuva svetište u solidnom stanju. Unatoč tome, Gospa od Prizidnice izolirana je i samo hodočasnici, romantični parovi, nautičari i turisti povremeno posjećuju mjesto u kojem se može uživati u prekrasnom ambijentu.