ŽINIĆ UZVRAĆA UDARAC

'A gdje su Vidović i njegovi tutori bili 26. lipnja 1991?!'

30.10.2014 u 10:18

Bionic
Reading

Novi sisačko-moslavački župan, HDZ-ovac Ivo Žinić odgovorio je svom protukandidatu, SDP-ovcu Davorku Vidoviću koji je doveo u pitanje Žinićev ratni put i događaje od 26. lipnja 1991. Izaziva ga da javnosti objasni gdje su on i 'njegovi tutori' bili toga dana kada je na Glinu započela otvorena neprijateljska agresija

Vidović je dan nakon što je izgubio izbore, komentirajući pobjedu i govor Ive Žinića, spomenuo knjigu dr. Đure Šterka 'Liječnici u hrvatskom Domovinskom ratu', u kojoj je, među ostalima i svjedočanstvo supruge novog župana Nene Žinić.

Žinića indirektno pita: gdje si bio 1991? Točnije 26. lipnja 1991. Naime, tog je dana krenuo otvoreni napad agresora na Glinu te je tog dana započeo i organizirani otpor neprijateljskim jedinicama.

'Te večeri 25. lipnja slavili smo sinov rođendan te smo nakon veselja kasno legli. I onda, čini mi se 15 minuta do pet sati ujutro: pucnjava, detonacije, utrka po cesti, lom, vika i opći kaos. Pogledam kroz prozor, već se dobro razdanilo, hrpa naoružanih muškaraca. Nekuda žure, neki trče, neki nekog vraga tegle prema gradu. Što se gore u gradu dešava, ne znam. Zatim, kada se malo primirilo, uzmem bicikl i krenem na posao. Suprug Ivica se s djecom i mojom materom sklonio pod betonske stepenice gdje je bilo najsigurnije… Vozim se do trgovine Solaroce na raskrižju kod bolnice, gdje siđem s bicikla. Ondje me dočeka drugi Dragan, Momić, koji se na mene izdere: 'Đubre jedno, prolazi!' Meni jeste mati Srpkinja, ali svi dobro znadu tko su Žinići i za koga sam se udala…', prepričava Nena Žinić u spomenutoj knjizi.


'On se predstavlja kao narodni heroj i veliča svoju ulogu u Domovinskom ratu, a ne zna se što je točno radio', komentirao je Vidović za tportal.

Vidovićeve metode Žinić ocjenjuje sramotnima i smatra da njima opravdava 'težak gubitak izbora i 10-godišnjeg razaranja i uništavanje Sisačko-moslavačke županije od strane SDP-ove kriminalne hobotnice'. 'Ponosim se na svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu u kojem sam proveo od početka do kraja ukupno 1.589 dana u borbenom sektoru. Moj prvi ratni dan kao i većini pripadnika s područja Gline započinje 26. lipnja 1991., kada je u rano jutro započeo četnički napad na Policijsku postaju Glina, bez obzira što sam i nekoliko mjeseci prije sudjelovao u pripremi za obranu ovog kraja. Kao civil toga jutra zaštitio sam svoje dvoje djece od šest i sedam godina te u popodnevnim satima izvukao iz četničkog okruženja u Glini gdje sam živio i probio se do svog rodnog sela Marinbroda. Istu večer priključujem se pričuvnom sastavu policijskih snaga Gline gdje organiziramo obranu svog sela, a potom cijelog područja', kaže nam Žinić.

Dodaje da nije ratni heroj niti to želi biti, kako je kazao Vidović. Naglašava kako je ponosan na svoj neprekinuti ratni put od prvih dana Domovinskog rata do njegova kraja. Tada je u Vojno-redarstvenoj akciji sudjelovao u oslobađanju Gline i cijele Banovine. 'Kao zapovjednik Glinskih postrojbi bio sam u svim akcijama i operacijama koje su se vodile od 1991. do 1995 na ovim prostorima od Novog Farkašića, Vratečkog, Slane, Svete Katarine i Glinske Poljane i svih akcija koje su se vodile na području od Petrinje do Pokupskog. Odlikovan sam s više odličja i ponosan na svoju obitelj koja je dala četiri branitelja, mene, oca i moja dva brata specijalca', ističe novi župan.

Žinić Vidoviću pak odgovara istom mjerom i izaziva ga da on i njegovi tutori, kako kaže, odgovore gdje su oni bili 26. lipnja 1991.