DVOJE IZ HRVATSKE

Tko je na popisu gostiju za susret tajnovite Trilateralne komisije?

31.10.2014 u 08:20

Bionic
Reading

Hotel Crowne Plaza u Beogradu tri će dana biti domaćin članovima Europske grupe famozne Trilateralne komisije. Vijesti o ovom događaju koji bi danas trebao okupiti oko 180 članova europske filijale ove tajnovite organizacije cure na kapaljku, a srpski organizatori o događaju puno pričaju, no malo otkrivaju. Hoće li put Beograda ovog vikenda potegnuti i netko od troje hrvatskih članova Trilateralne komisije, Kolinda Grabar Kitarović, Franjo Luković i Marijan Hanžeković?

Predsjednik srpskog ogranka ove organizacije Jovan Kovačić ovaj sastanak naziva jednim od 'najozbiljnijih skupova još od Titovog sprovoda'. Zagovornik srpskog europskog puta za srpske medije koji su se raspisali o ovom događaju kaže kako je teško predvidjeti tko će se sve odazvati, ali da u Trilaterali sjede' vrlo pametni, sposobni, utjecajni i bogati ljudi.

Hoće li među njima biti troje hrvatskih članova, predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović, Franjo Luković, dugogodišnji predsjednik Uprave Zagrebačke banke koji je do ove godine na toj poziciji proveo više od dva desetljeća te jedan od najuspješnijih hrvatskih odvjetnika Marijan Hanžeković?

Potonji to ne želi otkriti iako je ranije za tportal govorio o članstvu u Trilateralnoj komisiji čijim je članom postao ove godine. Ipak, Jovan Kovačić nam je potvrdio kako dolaze Luković i Hanžeković. Jutarnji list ranije je pak doznao kako Kolinda Grabar Kitarović ne misli ići u Beograd zbog obveza u predizbornoj kampanji. Ulazak Srbije i ostalih država u regiji u Europsku uniju, energetika te odnosi Ukrajine i Rusije neke su od tema o kojima će gosti raspravljati, Kaže Kovačić za tportal. I ovaj susret je, kao i svi prethodni, za javnost zatvoren.


Dok su naši članovi škrti s izjavama o ovoj organizaciji, njihovi srpski kolege na sva zvona propagiraju svoje članstvo u Trilaterali, iako o samoj suštini djelovanja ne otkrivaju mnogo. Srbija, kao i Hrvatska, ima tri člana, Tahira Hasanovića, Jovana Kovačića i Dejana Novakovića. Riječ je ujedno i trojici čelnika udruženja East-west bridge. Kažu da je to 'nezavisno, znanstveno i istraživačko udruženje koje u suradnji s drugim institucijama te analitičkim i istraživačkim - think-tank organizacijama u regiji i širom svijeta usvaja smjernice za razvoj pojedinaca, društva i države'.

Javni mason

Od navedenog srpskog trojca najzanimljiviji je Tahir Hasanović. S 30 godina 1990-e bio je član Predsjedništva Centralnog komiteta Komunističke partije. Kasnije je bio jedan od osnivača stranke Nova demokracija. Odlaskom iz politike bavi se 'filantropskim radom i član je uprava u nekoliko srpskih i stranih tvrtki', stoji u njegovoj biografiji.

Zanimljivo je kako Hasanović posve javno govori o svojoj pripadnosti masonima koje mnogi povezuju s tzv. svjetskom vladom u sjeni tj. Trilateralnom komisijom. Na svojoj osobnoj internetskoj stranici cijelu je kategoriju pod nazivom 'Masonerija' posvetio tome. U toj je kategoriji i potkategorija 'putovanja' gdje objavljuje fotografije i vijesti o svojim putovanjima na svjetske susrete pojedinih masonskih loža koje obilazi kao 'veliki tajnik za međunarodnu suradnju Regularne Velike Lože Srbije'.

Za razliku od njega, Marijan Hanžeković uopće ne želi govoriti o svojoj pripadnosti masonima. 'O tome se ne govori', jasno nam je poručio prije nekoliko mjeseci kada je progovorio o članstvu u Trilaterali.

Podsjetimo, članovi Trilateralne komisije istaknuti su pojedinci, lobisti, šefovi svjetskih investicijskih fondova, banaka, ljudi koji u svojim životopisima imaju najviše političke funkcije bilo u matičnim državama, bilo u međunarodnim institucijama poput UN-a.

Osnivač famozne Trilateralne komisije pripadnik je obitelji koja je među ključnim akterima većine teorija zavjera ili pak samo zavjera. Riječ je o Davidu Rockefelleru koji je ovu elitnu grupaciju oformio 1973. godine. U tome mu je pripomogao i američki geostrateg Zbigniew Brzezinski. Među članovima je Madeleine Albright, nekadašnja američka državna tajnica te možda najpoznatiji diplomat na svijetu Henry Kissinger.