NEZADOVOLJAN PRISAVLJEM

Rude: Imam dokaze da HRT favorizira Josipovića

28.10.2014 u 18:13

Bionic
Reading

Nezavisni predsjednički kandidat Ivan Rude optužio je HRT da favorizira Ivu Josipovića u odnosu na druge predsjedničke kandidate. Rude poziva Programsko vijeće HRT-a da javno osudi 'nedopušteni politički utjecaj na uređivačku politiku HRT-a'

'Nedopustivim držimo stavljanje javne televizije u funkciju jednog predsjedničkog kandidata čime se novinare, ali i velik broj urednika, dovodi u nezavidnu poziciju prisiljavajući ih birati između egzistencije svojih obitelji i vlastitog profesionalnog digniteta', ističe se u priopćenju koje je medijima poslao Đuro Lubura, voditelj Rudinog izbornog stožera.

Iako se u priopćenju ne navodi ime i prezime aktualnog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića jasno je da se misli na njega. Kao dokaz favoriziranja Josipovića u priopćenju se navode dva slučaja.

Rude je bio pozvan da gostuje u emisiji Labirint koja se emitirala prošlog četvrtaka. Snimanje je, tvrdi Rude, bilo dogovoreno za utorak 21. listopada.

'Međutim, nedugo prije zakazanog termina, snimanje gospodina Rude je otkazano s obrazloženjem kako bi to bilo preferiranje jednog kandidata u odnosu na druge. Imajući u vidu medijski prostor koji HRT pruža jednom kandidatu, da ovakvo obrazloženje nije žalosno bilo bi doista smiješno', navodi se u priopćenju Rudinog stožera.

Drugi slučaj je press konferencija koju je Rude 22. listopada sazvao kao predstavnik radnika u Nadzornom odboru Imunološkog zavoda.

'Iako je novinarska ekipa HTV-a bila na konferenciji, HTV je jedina nacionalna televizija koja 22. listopada ni riječju nije spomenula Imunološki zavod. Iako je vapaj Ivana Rude, predstavnika radnika u Nadzornom odboru Imunološkog zavoda prešućen, posebno je zanimljivo da je 24. listopada 2014. u Dnevniku HTV-a upravo predsjednički kandidat za kojeg sumnjamo kako ima nedozvoljeni utjecaj na uređivačku politiku HRT-a dao svoju izjavu vezano za probleme u Imunološkom zavodu, unatoč činjenici da je dugo vremena s njima upoznat i nikada ranije nije osjetio potrebu o njima javno govoriti', priopćio je Rudin stožer.

'Posebno je žalosno je da naše privatne nacionalne televizije znatno poštenije i bolje obavljaju ulogu nepristranog javnog servisa od HTV-a, javne televizije koju plaćaju svi građani Republike Hrvatske. Dok HTV u najvećoj mogućoj mjeri ignorira hrvatski narod koji je prvi puta javno pozvao čovjeka kojeg smatraju sposobnim i poštenim voditi državu da se kandidira za Predsjednika Republike, čak je i slovenska nacionalna televizija u svojoj centralnoj informativnoj emisiji objavila gotovo trominutni prilog o radničkoj kandidaturi gospodina Ivana Rude', poručili su iz Rudinog stožera.