Hrvatska BUDIMO CIVILIZIRANI

Mesić: Ne uzvraćajmo Sloveniji milo za drago

  • Autor: Hina
  • 19.12.2008 16:22:14
  • 19.12.2008 16:21:37

Hrvatska mora na visokoj civilizacijskoj razini rješavati problem slovenskog blokiranja hrvatskih pregovora s Europskom unijom, rekao je predsjednik Stjepan Mesić i pozvao Hrvatsku neka se suspregne od želje da uzvrati istom mjerom

Slovenija je u petak u Bruxellesu, na Međuvladinoj konferenciji Europske unije za Hrvatsku, blokirala otvaranje i zatvaranje deset poglavlja u pristupnim pregovorima Zagreba s Europskom komisijom, tvrdeći da se u njima prejudicira hrvatsko rješenje za međugranični spor dviju susjednih zemalja.

Takvo stajalište Slovenije izazvalo je negativne reakcije u Hrvatskoj, a u dijelu javnosti i glasne pozive na bojkot slovenskih proizvoda.

"Mi moramo biti na visokom civilizacijskom nivou, mi moramo problem riješiti, ali u svakom slučaju ne možemo pristati na to da se unaprijed odreknemo dokaza kojima dokazujemo svoje pravo", rekao je Mesić.

Nema razloga da idemo "tuk na utuk", slikovito se izrazio predsjednik kako bi hrvatskoj javnosti poručio neka se suzdrži od želje da susjedima uzvrate istom mjerom.

"To nije sadržajni put", rekao je Mesić u petak poslije podne nakon svečanog primanja koje je japansko veleposlanstvo priredilo u čast 75. rođendana cara Akihita.

Mesić je u četvrtak, kada je objavljeno da će Slovenija na Međuvladinoj konferenciji ustrajati na blokadi pregovora, rekao da odnosi Hrvatske sa Slovenijom više nisu problem Hrvatske, već Europske unije, odnosno Bruxellesa.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još