PO NEPOVOLJNIM UVJETIMA

HEP se u 60 dana zadužio 700 milijuna kuna

14.09.2009 u 20:58

Bionic
Reading

Uprava HEP-a , koja u posljednje vrijeme demantira sve informacije o nelikvidnosti kompanije, u dva mjeseca podigla je tri velika nenamjenska kredita: u RBA banci iz Beča, PBZ-u i Bayerische Landesbank po nepovoljnim uvjetima HEP se zadužio ukupno 700 milijuna kuna! Svaka od tih banaka HEP-u je odobrila kredit od 30 milijuna eura

Do kraja godine Uprava HEP-a zadužit će tvrtku za još 370 milijuna kuna, što znači da će se ukupno zaduženje poduzeća do 31. prosinca povećati za više od milijarde kuna, otkriva Jutarnji.hr! Sve kredite odobrila im je Vlada, uz suglasnost Nadzornog odbora HEP-a. Osim za dovršenje planiranih investicija, dio kredita bit će korišten za financiranje redovitog poslovanja. Zanimljivo je da Uprava HEP-a nove kredite opravdava 'potrebom za većom likvidnošću'. Time priznaje loše rezultate poslovanja i sve ozbiljniju nelikvidnost koja je u veljači ove godine rezultirala još jednim padom kreditnog rejtinga tvrtke.

U zahtjevu za odobrenje kredita, koji je Uprava HEP-a dostavila Nadzornom odboru tvrtke i Vladi, nigdje se ne spominju način i izvori vraćanja kredita. Uprava HEP-a je zahtjev za novom milijardom kuna zaduženja obrazložila na sjednici Nadzornog odbora 16. lipnja, i to neodređeno.

Nadzorni odbor složio se s zahtjevom Uprave uz samo jedno izdvojeno mišljenje. Kao i obično, protiv je bio predstavnik radnika HEP-a, Jadranko Berlengi, inače bivši direktor Pravne službe kojega je smijenio predsjednik Uprave Ivan Mravak. Berlengi je upozorio NO da je riječ o kreditima koji su samo jednim dijelom investicijski, a drugim dijelom namijenjeni poboljšanju likvidnosti HEP-a, iako je prvobitno bila riječ o financiranju Plana investicija za 2009. godinu. On smatra da je riječ o nenamjenskom korištenju kredita pod vrlo teškim uvjetima zaduživanja.

Član NO-a HEP-a Krešimir Ćosić je, između ostalih, također podržao novo nenamjensko zaduženje te tvrtke od milijarde kuna. Kaže da su se o tome već dogovorili Uprava HEP-a i Vlada i da je ministar gospodarstva osoba koja vodi glavnu riječ u Nadzornom odboru HEP-a. 'Članove NO-a rijetko se informira o detaljima, tako da sam u ovom slučaju smatrao da treba poduprijeti napore Uprave za boljom likvidnošću HEP-a', objasnio je Ćosić.