IZBJEGNUT VEĆI POTOP

Noćas obranjeni najugroženiji dijelovi Karlovca

Bionic
Reading

Karlovčani su se i sinoć borili s poplavama i naraslim vodostajem rijeka. Treći puta ove godine poplave su potopile obiteljske kuće u najugroženijim dijelovima grada. Rijeke Kupa i Korana tijekom noći dosegnule su vrhunac i nakon stagnacije očekuje se njihov pad

Tijekom noći stanje se stabiliziralo. Naselje Gornje Mekušje naporima mještana u izgradnji nasipa obranjeno je i nije poplavljeno kao prije mjesec dana.

I dijelove Sisačko-moslavačke županije ponovno su su ugrozile poplave. Najteže stanje je na području Gline gdje se izlila rijeka Glina. Tijekom dana očekuje se smanjenje oborina, a potom i stabilizacija vremena.

Martin Barić, predstojnik karlovačkog Područnog ureda Državne uprave za zaštitu u spašavanje, izjavio je oko pola noći za Hinu da je presudnu ulogu zaštite od većih poplava u Gornjem Mekušju i šire odigrao privremeni nasip, koji su ovih dana, na mjestu gdje tek treba završiti trajni nasip, podigle Hrvatske vode.

'To nije zečji, već privremeni zemljani nasip duljine od 880 metara, na potezu od nogometnog igrališta do Elektrine trafostanice u Gornjem Mekušju. Kruna tog nasipa projektirana je tako da obrani Mekušje od vode vodostaja do 820 centimetara, tako da je on, možemo sa zadovoljstvom konstatirati, odradio zaštitu za koju je podignut', rekao je Barić.

Dodao je kako je u 23 sata Kupa mjerila 814 centimetara, a Korana 813 centimetara, što je rast od jedan centimetar u odnosu na 22 sata, ali su obje rijeke uzvodno od grada u blagom padu. Za mnoge je građane ovo vrlo teška noć, sada se događa maksimum vodostaja, ali s njima smo svi, HGSS, vatrogasci, komunalne gradske tvrtke i mi iz Stožera za zaštitu i spašavanje i svi imamo pune ruke posla da se umanje štete razornog djelovanja voda.

Ovo je sada maksimum koji prolazi, pod vodom je više stotina kuća, ali manje nego u veljači, a pogotovo puno manje nego prošlog mjeseca, rekao je Barić.