NA NATOPLJENU ZEMLJU NOVA VODA

Nove kiše poplavile Podravinu, rijeke prijete Karlovcu

24.10.2014 u 16:09

Bionic
Reading

Naselja i gospodarske zgrade, oranice, voćnjaci i dio prometnica uz Dravu, od Đurđevca prema istoku Slavonije poplavljeni su, čime se nastavlja borba s ovogodišnjom neuobičajeno kišnom godinom. Na području Virovitice samo u posljednjih 48 sati palo je 92 mm ili više od 50 posto oborina nego što je prosjek za cijeli listopad. Tlo je još od obilnih padaline zasićeno vlagom pa su nove prekomjerne kiše samo pogoršale probleme lokalnom stanovništvu i javnim službama, priopćila je virovitička gradska uprava

U Špišić Bukovici napravljeni su zečji nasipi, jer je vodostaj potoka Lendave na dijelu između Špišić Bukovice i Lozana narastao više od tri metra. Na terenu su radnici tvrtke Brana, vatrogasci iz Špišić Bukovice i Vukosavljevice, koji su obavili radove na istjecanju vode iz kanala pa je vodostaj u postupnom padu. Mještani, vatrogasci, Brana i tvrtka DAM postavljaju zečje nasipe, jer u slučaju nastavka kiše, vodostaj opet može rasti, a okolna polja potpuno su natopljena vodom.

Virovitička gradska uprava na web-stranicama priopćila je da javne službe i radnici tvrtke Cesta iz Bjelovara od ranih jutarnjih sati saniraju odrone i štete koje su nastale uslijed oborina.

Kupa i Korana prijete Karlovcu

Karlovački centar 112 poslao je u popodnevnim satima upozorenje građanima da se do pola noći očekuje vodostaj Kupe do osam metara te izlijevanje na mnogim mjestima.
Najugroženija su naselja Logorište i Mostanje. Deseci kuća su pod vodom. Prostor Mostanja uz Mrežnicu vatrogasci ne mogu zaštititi, pa su stanovnike pozvali na evakuaciju. Voda je već došla do kuća. I Pokupska dolina je pod vodom. Mjesta Gradec, Vodostaj, Donje Mekušje, Husje i Kobilić odsječena su i do njih se može samo čamcima.

'Čiste se ceste, saniraju odvojci, podižu mostovi, a sve u cilju da se ovako ekstremna količina oborina što prije odvede s područja grada. U pomoć su priskočili i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Virovitica koji su do sada već proveli desetak intervencija ispumpavanja vode iz objekata', priopćeno je iz Grada Virovitice.

PU Virovitičko-podravska upozorila je da se voda noćas i danas izlila na pojedinim prometnicama: na Županijskoj cesti 4038, između mjesta Mikleuš i Borik; na Županijskoj cesti 4007, između mjesta Bušetina i Rogovac; na Županijskoj cesti 4002, između mjesta Otrovanec i Velika Črešnjevica te na Lokalnoj cesti 26130, između Velike Črešnjevice i Male Črešnjevice.

Na poljima duž podravske magistrale usjevi su pod vodom, a probleme i štete očekuju primjerice oni seljaci koji nisu pobrali kukuruz, koji nisu obavili jesensko oranje ili koji su već posijali ozime usjeve. Dio poljskih radova bio je nemoguć zbog neprestanih kiša i prošli tjedan, a kratka stanka nije dovoljno prosušila tlo da bi se obavili svi potrebni radovi. Ni velik dio kukuruza nije pobran, a nova kiša sada ga je temeljito smočila.