TKO JE KSENIJA KRIZMAN?

Tužiteljica koja bi Bandića mogla koštati 12 godina zatvora

26.10.2014 u 05:53

Bionic
Reading

Najveći teret u dokazivanju korupcijske afere godine protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i 15 osumnjičenika, sljedećih nekoliko mjeseci (a možda i nekoliko godina) na svojim će leđima nositi USKOK-ova tužiteljica Ksenija Krizman. Ona je predstavnica novog vala mladih tužiteljica koje su karijeru posvetile zastupanju države u borbi protiv kriminala, a lako su mogle postati odvjetnice sa skupim tarifama

Zamjenica ravnateljice USKOK-a Ksenija Krizman već zastupa državu u postupku protiv varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, započela je predmet protiv bivšeg zamjenika ministra branitelja Dinka Mikulića, ali ti slučajevi nisu joj donijeli toliku pozornost medija koliko uhićenje donedavno nedodirljivog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i 15 osumnjičenika u najnovijoj USKOK-ovoj aferi Agram.

U pravosudnim krugovima prepričava se da Krizman i njezini suradnici ne spavaju od posla na tom slučaju. Nakon mjeseci, a možda i godina rada na slučaju, osumnjičeni su uhićeni u nedjelju poslijepodne. U ponedjeljak je ispitivanje uhićenih trajalo gotovo do ponoći, rasprava na sudu oko određivanja istražnog zatvora do 21 sat. Takvo radno vrijeme navodno je već godinama sasvim normalno za tužitelje u USKOK-u koji primaju mjesečnu plaću u iznosu od 15 do 17 tisuća kuna. 'Tužitelji krvavo zarade svaku kunu koju dobiju', govore to čak i kazneni odvjetnici koji se na sudu bore protiv njih braneći osumnjičene.

Tužiteljica Krizman zaslužila je veliko poštovanje među kolegama i suprotstavljenim odvjetnicima. Nasuprot Krizman u postupku protiv Ivana Čehoka u sudnici sjedi odvjetnica Jasna Novak koja za nju, bez obzira na suprotstavljene pozicije, ima samo najbolje riječi.

'Smatram da je kolegica tužitelj od formata i pravi profesionalac.
Privatno je ne poznajem, ali mislim da je profesonalna i stručna. Teško mi je procijeniti njezin karakter, ali moj je dojam da je staložena i mirna u nastupu. Nije kolerik', kaže Novak i dodaje da Krizman u cijeloj hajci oko uhićenja Bandića zasigurno nije lako. 'To će biti očigledno složen i vrlo zahtjevan predmet s velikim materijalom', kaže Novak.

S njom se profesionalno susretao i odvjetnik Ljubo Pavasović-Visković koji kaže da je Krizman na njega uvijek ostavljala dobar dojam: 'Pristojna je i vrlo profesionalna osoba. Nema kod nje nikakve zagriženosti, ugodna je u svim kontaktima. Poznajem je isključivo na profesionalnoj razini, u njezinom ponašanju u sudnici ne uočavam nikakve specifičnosti što mislim da je za tužitelja jako dobro.'

U postupku protiv Dinka Mikulića s Krizman se suočio i odvjetnik Mate Matić. U aferi Agram Matić ponovno nailazi na istu tužiteljicu, ovaj put braneći Petra Pripuza. 'Ponašanje tužiteljice Krizman vrlo je profesionalno, u okviru svojih obaveza. Nekad je tužiteljima teško zastupati određene teze, ali njihov ritam postupanja uvjetuju nalazi u istrazi pa ne ovisi sve o njima. Krizman je korektna u okviru svojih ovlasti i, koliko god se mi bunili, radi svoj posao', kaže Matić.

Matić zamjećuje da Krizman nikada na sud ne dolazi nespremna: 'Ona poznaje apsolutno sve detalje, postavlja se u zaštiti svojih ciljeva, uvijek je spremna ući u konflikt s odvjetnicima i ne treba je podcijeniti. Doista je dobra zamjenica ravnatelja USKOK-a.'

Sljedećih mjeseci Krizman čeka težak posao ispitivanja oko 270 svjedoka u aferi Agram, a nakon istrage, ako sakupi dovoljno čvrstih dokaza, mogla bi s optužnicom na sudu tražiti kazne zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, utaju poreza, namještanje javnih natječaja... Ako dođe do optužnice za ova kaznena djela, Bandić bi zbog zlouporabe položaja i ovlasti prema Kaznenom zakonu mogao dobiti najviše 12 godina zatvora.

Inače, zanimljivo je da su u svim većim korupcijskim slučajevima posljednjih godina državu na sudu predstavljale mlađe ženske tužiteljice. Najpoznatija je Tamara Laptoš koja je nedavno imenovana i za ravnateljicu USKOK-a, kada je Dinko Cvitan postao glavni državni odvjetnik.

Tamara Laptoš dobila je, zajedno s tužiteljicom Vanjom Marušić, pravomoćnu presudu na 8,5 godina zatvora protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u aferama INA - MOL i Hypo. Međunarodna organizacija državnih tužitelja 2011. proglasila ju je najboljom tužiteljicom na svijetu, a govori se da je Ivu Sanadera izluđivala svojim hladnim profesionalizmom.

Aferu Fimi medija iznijela je također mlađa tužiteljica Željka Mostečak i Sanaderu donijela nepravomoćnih devet godina zatvora. Ona je također poznata kao jedna od najboljih zamjenica ravnatelja USKOK-a koja, između ostalog, radi i na aferi HAC.