ZAKON O MEDICINSKOJ OPLODNJI

Milinović: Ginekolozi su uz mene

14.09.2009 u 16:16

Bionic
Reading

Ginekološka struka, okupljena prošloga vikenda na Brijunima na svom redovitom kongresu, konsenzusom je podržala novi Zakon o medicinskoj oplodnji na koji je čekala 30 godina te donijela temeljne odrednice njegove primjene, izvijestio je danas ministra zdravstva Darka Milinovića tijekom posjeta Petrovoj bolnici predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju prof. Velimir Šimunić.

Šimunić je rekao kako je svih 10-ak stručnjaka koji se bave humanom reprodukcijom u Hrvatskoj u raspravi o novom zakonu izrazilo zadovoljstvo zbog reafirmacije te važne djelatnosti. Dodao je kako se struka dogovorila o primjeni blagih protokola u postupcima medicinske oplodnje (IVF) kako kod žena ne bi dolazilo do hiperstimulacija jajnika što može ugroziti njezino zdravlje.

U svemu će se poštivati odrednice Europskog društva za humanu reprodukciju, što znači da će se, radi izbjegavanja višeplodnih trudnoća, vršiti prijenos 1-2 zametka, a uz blage protokole struka procjenjuje da će 60 posto pacijentica imati 2-5 stanica za zamrzavanje. Šimunić ističe kako se u ovom trenutku može očekivati kumulativni uspjeh od 35 posto.

Dodaje međutim kako su za uspješnost važni visokokvalitetni laboratoriji i druga neophodna medicinska oprema te educirani stručnjaci, pa je za struku od iznimne važnosti spremnost Ministarstva zdravstva da za to izdvoji milijun kuna kao i da se postupci IVF plaćaju sredstvima izvan bolničkih proračuna.

Milinović je danas obišao Odjel za humanu reprodukciju u Klinici za ginekologiju i porodništvo u Petrovoj gdje je posjetio nekoliko trudnica koje su zatrudnile IVF postupkom kao i gradilište novog odjela za boravak trudnica. "Želim demantirati da su postupci medicinske oplodnje zaustavljeni jer je u ovoj bolnici i danas obavljen jedan embriotransfer", rekao je Milinović.

"Petrova bolnica svojevremeno je bila osma u svijetu u području humane reprodukcije i želim poručiti da će hrvatski zdravstveni sustav u tome ponovno postati vodeći u ovom dijelu Europe", dodao je Milinović.