'GOSTOLJUBIVOST SE NIJE PROMIJENILA'

Danska kraljica impresionirana Splitom

24.10.2014 u 12:27

Kraljica Margareta II i princ Henrik od Danske u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Tino Jurić

Bionic
Reading

Danska kraljica Margareta II. i princ Henrik nastavili su svoju turneju po Hrvatskoj posjetom Splitu, gdje je otvorena izložba 'Enjar Dyggve - Istraživanja u Dalmaciji' i potpisan sporazum o suradnji ministarstava kulture dviju zemalja

Topao doček u Splitu bio je najvidljiviji na Pjaci, gdje je u Staroj vijećnici postavljena izložba posvećena danskom arhitektu, arheologu i povjesničaru umjetnosti koji je karijeru posvetio istraživanjima na području današnjeg Splita i Solina. Kraljica je pozdravljena pljeskom i cvijećem, a komplimente je uzvratila u kratkom govoru.

'Imali smo veliko zadovoljstvo posjetiti ovaj predivni povijesni grad još 1977. godine, čija ljepota nas je impresionirala. Moram reći da se ni grad, ni more, ni gostoljubivost ljudi nisu promijenili do danas', kazala je kraljica kojoj osmijeh nije silazio s lica. Arhiv Enjara Dyggvea, koji će sporazumom dviju država biti digitaliziran i dostupan javnosti, po njezinim riječima 'jedinstven je izvor za proučavanje povijesti arheologije u Europi'.

Ležerni danski kraljevski par potom je u pratnji konzervatora obišao uži centar grada i detaljno se upoznao s Dioklecijanovom palačom.