MINISTAR GA ZAOBIŠAO

Inauguracija splitskog rektora započela počašću za mrtvu braniteljicu

23.10.2014 u 16:19

  • +2

Svečana inauguracija splitskog rektora Anđelinovića

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović

Bionic
Reading

Novi rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović inauguriran je, poput svog zagrebačkog kolege Damira Borasa, svečano u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, no tvrdi da je ceremonija bila potpuno besplatna: HNK je donirao prostor, a u prigodnom programu sudjelovali su studenti i profesori Umjetničke akademije

Program je, zanimljivo, započeo odavanjem počasti preminulim braniteljima, a posebno je spomenuta Nevenka Topalušić, preminula na ovotjednim prosvjedima pred Ministarstvom branitelja.

Anđelinović, inače patolog po struci i član HDZ-a, kojega je ta stranka ozbiljno razmišljala kandidirati za gradonačelnika Splita, nije uspio privući kremu koja je nedavno uveličala sličnu proslavu u Zagrebu: nije se pojavio čak ni ministar znanosti Vedran Mornar, iako je bio najavljen, već ga je predstavljao zamjenik Roko Andričević.

Dosadašnji rektor Ivan Pavić predao je svom nasljedniku rektorski lanac, a potom je Anđelinović predstavio svoje buduće suradnike i najavio da splitsko Sveučilište u temeljnom dijelu neće mijenjati smjer, no pokušat će 'zatvoriti cjelinu stjecanja znanja uz koje bi se stjecao posao'. Splitski studenti dobit će priliku da koriste ljeto za stjecanje dodatnih vještina i znanja i barem jedno tijekom svog studiranja iskoristiti za praksu mimo studijskih programa. Sveučilište će, kazao je, poticati pokretanje spin-off kompanija jer će desetak od njih stotinu uspjeti i tako postati pokretači društva.

Govorio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić, zatim izaslanik splitsko-makarskog nadbiskupa Nediljko Ante Ančić, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar i župan Zlatko Ževrnja

Iako je njegova svečanost bila dosta skromna, splitski rektor Anđelinović ne misli da je njegov zagrebački kolega pogriješio s velikom pompom. Razmišljao je li to uopće potrebno, pa zaključio da ipak jest jer 'Sveučilište ljudima pokazuje kojim putem treba krenuti i koja je njegova uloga'. Odnosno otvoriti se prema široj zajednici.

Anđelinović je potpisao sporazum o suradnji sa Ževrnjom dok je onaj s Baldasarom stavljen na čekanje jer navodno treba riješiti još neke detalje.