S PROSVJEDA U STUDIO

Josip Klemm: Pitate zašto sam u odori na HTV-u?!

23.10.2014 u 15:07

Josip Klemm u policijskoj odori

Izvor: Screenshot / Autor: Otvoreno

Bionic
Reading

Josip Klemm, bivši pripadnik MUP-ove Antiterorističke jedinice Lučko i predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata, sinoć se pojavio u HRT-ovom studiju u jakni sa službenim obilježjima Republike Hrvatske. Današnji vlasnik uspješne zaštitarske tvrtke Klemm Security umirovljen je još 2001. godine

'Došao sam direktno s prosvjeda, pa to je hrvatska, naša odora', odgovorio je Klemm na upit tportala zašto se u HTV-ovoj emisiji Otvoreno pojavio u policijskoj odori. Nakon kraće nevjerice, izrazio je žaljenje što se sve 'krivo tumači'. 'Svi žele ovo prikazati na drugi način, ali ovdje nije stvar ni materijalnih prava, nego dostojanstva hrvatskih branitelja. Ponavljam, ovaj skup nema nikakve veze s političkim strankama', dodao je Klemm.

Na komentar da se onda i HNS-ov Boris Blažeković, koji je također gostovao u emisiji, mogao pojaviti u vlastitoj braniteljskoj odori, Klemm odgovara kao iz topa: Zašto nije?

S obzirom na Blažekovićevu funkciju u saborskom Odboru za ratne veterane, Klemm smatra da bi 'to bilo časnije nego da je morao uzeti zakon i čitati s papira' u studiju HRT-a. 'Ako si zadužen za branitelje, moraš živjeti s tim', objasnio je Klemm.

'Mi želimo pomoći. Možemo tri dana govoriti, ali svaka skupina je rekla svoje. Meni bi bilo puno draže da se i ministar može pohvaliti da je zaposlio 100 djece hrvatskih branitelja. Jeste li vidjeli koliko je ovdje ljudi za koje nisu imali ni pet minuta, nitko ih ne sluša? Jeste li vidjeli koliko se hrvatskih ratnih vojnih invalida ubilo u posljednje vrijeme, otkad je 2012. promijenjen zakon? To jednostavno ne možemo gledati', zaključio je Klemm.

Istu 'radnu' jaknu Klemm redovito nosi na prosvjedima i svečanostima (vidljivo u fotogaleriji), a na sprovod Zvonka Bušića otišao je u svečanoj odori.

Prema Uredbi o izgledu odora policijskih službenika MUP-a iz 2010., umirovljeni policijski službenici smiju nositi svečane policijske odore u svečanim prigodama i u dane državnih praznika. Prema istoj uredbi, međutim, 'osoba koja izgubi svojstvo policijskog službenika ne smije nositi dijelove policijske odore kao i pripadajuće policijske oznake sukladno važećim propisima'.

'Za uspomenu, a ne za nošenje'

Na portalu Legalis.hr svojedobno se vodila zanimljiva rasprava o (ne)legalnosti nošenja vojne i policijske odore izvan službe. Netko pod nadimkom Veteran napisao je da su njegovi kolege umirovljenici ostavljali sebi poneki dio odore radi uspomene - on sam ostavio je službenu jaknu u kojoj je nastradao - 'ali ti dijelovi služe samo kao uspomena na neke dane, a ne za nošenje'.

Kompa piše da je 2007. otišao u mirovinu s vojnim činom nadnarednika. Nitko nije tražio da vrati odoru specijalne policije, a odoru temeljne policije morao je svu razdužiti, pa čak i kape koje je imao na zaduženju.

'Osjećao bih se kao ilegalac, nelagodno kada bih obukao odoru samoinicijativno bez nekakvog pisanog odobrenja da je posjedujem i da je mogu obući u nekim svečanim prigodama i da tako obučen dođem recimo na neko od spomen-obilježja Domovinskog rata ili budem u nekoj od povoraka posvećenih obilježavanju nekih od obljetnica. Ta odora koju imam je tzv. radna, nije svečana', napisao je Kompa.