SLUČAJ PERKOVIĆ

Odvjetnicima omogućen uvid u tajne dokumente CK SKH

22.10.2014 u 22:21

Bionic
Reading

Odvjetnicima angažiranim na 'slučaju Perković' Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) dopustio je uvid u arhiv nekadašnjeg Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske (CK SKH) koji nose oznaku tajnosti, tumačeći da, po Zakonu o arhivskoj građi, zbog proteka vremena nema potrebe za deklasifikacijom tih dokumenata

Potvrdio je to večeras odvjetnik obitelji Đureković Siniša Pavlović, koji je u telefonskoj izjavi Hini kazao kako je prošlog tjedna primio obavijest da je SDP, nakon četiri mjeseca čekanja, dao dopuštenje za uvid u dokumente iz fonda CK SKH, ali da to znači samo pristup neklasificiranim dokumentima.

'Ostatak, tj. onaj tajni dio fonda CK SKH koji je u ovoj stvari suštinski jedini relevantan, Hrvatski državni arhiv je poslao na tzv. deklasifikaciju u UVNS. Danas je u naš ured u Zagrebu stigao dopis iz Državnog arhiva, kojim nas izvješćuju da je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost iznenada potpuno promijenio svoje dosadašnje stajalište i obavijestio Arhiv da nema potrebe za bilo kakvom deklasifikacijom gradiva iz fonda CK SKH', kaže Pavlović.

U pismu koje je odvjetnik dobio iz Državnog arhiva navodi se da je UVNS 'revidirao svoja dosadašnja stajališta i obavijestio Arhiv da zbog vremena nastanka predmetnih dokumenata nije pronašao osnovu za traženo postupanje te je u tom smislu pozvao na primjenu Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, na način koji ne traži deklasifikaciju podataka od strane sljednika stvaratelja'.

'Iza ove birokratske formulacije krije se ono što mi već mjesecima govorimo. Nema i ne smije biti bilo kakve tajne niti zapreke u pristupu dokumentima CK SKH jer, poslije toliko vremena, ti dokumenti, ako su ikad uopće bili, nisu i ne mogu biti relevantni na bilo kakav način za nacionalne interese', ističe Pavlović.

Napominje, međutim, da tek ostaje vidjeti što je uopće u fondu CK SKH, je li dokumentacija kompletna, nedostaje li štogod i je li to što postoji u Državnom arhivu relevantno za suđenje dvojici nekadašnjih čelnika UDBA-e Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaću, kojima se u Muenchenu sudi za suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

'Taj posao nas čeka čim se vratimo u Zagreb sljedećeg tjedna', poručio je Pavlović telefonom iz Muenchena.

Na tvrdnje da su relevantni dokumenti nekadašnjeg Komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu uništeni ili završili u Beogradu, Pavlović je kazao kako je u Srbiji najveći dio građe deklasificiran i slobodan za raspolaganje

'Budući da smo podkapacitirani, zamolili smo prijatelja da provjeri čega ima u Arhivu Jugoslavije, a od srbijanske Bezbednosno-informativne agencije (BIA) zatražili smo uvid u dokumente Službe državne sigurnosti (SDS), saveznog SUP-a i SDS-a Srbije, no odgovoreno nam je kako dokumente koji bi bili relevantni za naš slučaj nemaju, jer su uništeni u NATO-ovu bombardiranju', rekao je Pavlović Hini.

I odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo kaže da je iz Državnog arhiva danas obaviješten kako ima pravo uvida u klasificirane dokumente jer je protekao vremenski rok, čime su ti dokumenti postali javno dostupni.

Napomenuo je da je i Sigurnosno obavještajna agencija (SOA), kao pravni sljednik SDS-a, također dozvolila uvid u neke dokumente. 'To mi je još zanimljivije, jer mislim da bih tu mogao naći neke stvari koje mi prije nisu bile dostupne', kazao je Nobilo.

Dodao je kako se time sada ne stigne baviti, ali da će dokumente vjerojatno pogledati sljedeći tjedan.

Iz Vijeća za nacionalnu sigurnost kratko su potvrdili da je Državnom arhivu UVNS poslao mišljenje kako je postupanje Arhiva propisano Zakonom o arhivskoj građi.