SINDIKAT OD KOSORICE TRAŽI NOVE

Policajci se preznojavaju u vunenim odorama

14.09.2009 u 12:46

Bionic
Reading

Sindikat policije Hrvatske (SPH) zatražio je danas od premijerke Jadranke Kosor da osigura novac za nabavu policijskih odora i zapošljavanje novih policajaca koji u listopadu završavaju školovanje.

SPH tvrdi kako je dugogodišnje zabrinjavajuće stanje s policijskom opremom postalo neizdrživo te da u posljednje vrijeme gotovo nijedan policajac ne može zadužiti nove dijelove odore, čak i ako traži zamjenu za dijelove koje je oštetio na službenom zadatku, jer u policijskim skladištima odora više nema.

Policijski sindikalisti smatraju da policajci ne mogu i ne smiju biti u službi bez potpune opreme jer tako nisu primjereno odjeveni ni zaštićeni te štete ugledu države i MUP-a.

Upozoravaju i da sadašnja odora ne zadovoljava ni minimalne standarde, posebice glede funkcionalnosti i udobnosti te zaštite od vremenskih prilika. Pritom ističu da policajci ljeti rade u odori kojoj je 85 posto sastava runska vuna.

Tvrde i da je popunjenost policijskih uprava s policijskim službenicima srednje stručne spreme katastrofalna te da je u nekim policijskim upravama, primjerice dubrovačko-neretvanskoj i istarskoj, popunjeno samo 50 posto sistematiziranih radnih mjesta. Zato traže da se hitno zaposle novi policajci.

Svjesni smo da je zbog trenutačnoga gospodarskog stanja nužno provoditi mjere štednje na svim razinama, ali opremljenost i primjerena popunjenost policijskog sastava nužna je za redovito funkcioniranje policije, za ugled MUP-a i države te za sigurnost građana i imovine, kažu u SPH i zaključuju kako se na sigurnosti i policijskim službenicima ne smije štedjeti.