PRIHVATLJIVIJI PLIN

Jakovčić se u Europskom parlamentu lobira protiv TE Plomin

22.10.2014 u 13:52

Bionic
Reading

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić sudjelujući u raspravi na plenarnoj sjednici EP-a o pripremama za sastanak Europskog vijeća zauzeo se za odustajanje od gradnje nove termoelektrane Plomin 3 na ugljen u Hrvatskoj.

Govoreći o zajedničkoj energetskoj politici EU, Jakovčić je naglasio kako je za Hrvatsku ekološki mnogo povoljnije rješenje realizacija europskog projekta LNG terminala na Krku jer je plin prihvatljiviji energent.

'Želim jasno reći da itekako trebamo brinuti o našem okolišu. Zato pozivam da se dobro razmisli o tome da li graditi termoelektranu na ugljen u Hrvatskoj, kada već blizu, odmah do te lokacije, možemo izgraditi i LNG terminal koji bi bio daleko bolji za okoliš’, kazao je Jakovčić.

Jakovčić je podržao stvaranje zajedničke energetske unije kao pretpostavku konkurentnosti europskog gospodarstva te kazao kako očekuje da od najavljenih 300 milijardi eura ulaganja u reindustrijalizaciju, Junckerova komisija značajan dio usmjeri za energetski razvoj.

Upozorio je također na potrebu značajnog ulaganja u obnovljive izvore energije koristeći sunčevu i hidro energiju te istaknuo kako balkanske države koje još nisu članice EU raspolažu
velikim rezervama obnovljivih izvora energije.

‘Vjerujem da tu reba pronaći zajedništvo jer na taj način možemo doći do puno jeftinije energije i to obnovljivih izvora energije, a možda i riješiti problem poplava i druge probleme koje te zemlje imaju’, zaključio je Jakovčić.