ČEKAJU SE POKAJNICI

Afera Agram mogla bi zakotrljati sve stare skandale

22.10.2014 u 11:30

Bionic
Reading

Od 16 osumnjičenih osoba u aferi Agram, 12 ih je provelo prvu noć u zatvoru u Remetincu, a četvero ih je već u ponedjeljak pušteno na slobodu. Kako doznajemo od izvora bliskog istrazi, oslobođeni osumnjičenici priznali su djela za koja ih USKOK tereti, no da bi se nagodili - trebali bi dodatno doprinijeti istrazi i razotkriti nove krakove korupcijske hobotnice

Četvero osumnjičenika u aferi Agram pušteno je na slobodu već u ponedjeljak navečer, 24 sata nakon pritvora, kada je završeno s ispitivanjem u USKOK-u. Svi su iznosili aktivnu obranu, a od izvora bliskih istrazi doznajemo i da su priznali sva kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Oni su Dragutin Kosić, Ante Dodig, Ines Bravić i Koraljka Rožanković Uremović.

Premda su priznali kaznena djela, oni nemaju status svjedoka pokajnika niti su se nagodili s tužiteljima, nego su i dalje osumnjičenici s privilegijom da se brane sa slobode za vrijeme istrage.

Da bi neki osumnjičenik dobio status svjedoka pokajnika i nagodio se s USKOK-om za manju kaznu, mora dati svoj konkretan doprinos istrazi i raskrinkati dijelove korupcijske hobotnice koji istražiteljima nisu do tada bili poznati ili istražitelji za njih nisu imali dokaza. Kako je istraga tek počela, za takav rasplet još ima vremena.

Kao što su istražitelji nakon prvih istraga protiv bivšeg premijera Ive Sanadera oko afera Ina - Mol i Fimi Media preko pokajnika i novih svjedoka uspjeli doći do dokaza za otvaranje afera poput Planinske, Dioki-HEP i afere u Hrvatskoj gospodarskoj komori, tako se može pretpostaviti da bi afera Agram protiv Bandića mogla 'ohrabriti' neke svjedoke da USKOK-u dostave dokaze za eventualne druge afere koje su se u Gradu Zagrebu možda događale godinama.

Podsjetimo, osumnjičenici koji su priznali, radili su kao voditelji sportskih objekata Holdinga - Dragutin Kosić, kao član Uprave Gradske plinare - Ante Dodig (dao ostavku u ponedjeljak navečer), pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove - Ines Bravić, te načelnica Odjela za pravne poslove ureda za imovinu - Koraljka Rožanković Uremović.

Jedine dvije žene među osumnjičenicima sudjelovale su u nezakonitoj zamjeni zemljišta Grada Zagreba i tvrtke Bamgrad zbog kojeg je grad navodno oštećen za 12 milijuna kuna.

Dragutin Kosić i Ante Dodig sudjelovali su u nezakonitom zapošljavanju na sportskim terenima Holdinga te u Plinari.

Skandali koji bi mogli postati USKOK-ove afere?

Premda se prve večeri nakon uhićenja Milana Bandića i 15 osoba sumnjalo da je USKOK našao dokaze za aferu Krašograd, ona nije u istražnim spisima ove afere nazvane 'Agram'. Radi se zamjeni atraktivnog zemljišta uz Maksimirsku cestu za zemljište u Sesvetskom Kraljevcu. U igri su bile dvije tvrtke kojima su formalni vlasnici bili studenti.

Od najave gradnje fontane kraj Nacionalne knjižnice u Zagrebu postavljana su pitanja je li to doista potrebno usred krize i koliko će ona koštati. Dvije izgrađene fontane koštale su 25 milijuna kuna, a još uvijek se postavlja pitanje je li taj posao namješten.

Već godinama se postavljaju pitanja i oko pročišćivača otpadnih voda na Žitnjaku. Samo dodatni radovi na njemu iznosili su oko 150 milijuna kuna što je definitivno razlog za sumnje.

Sjećamo se i nevjerojatno skupog javnog zahoda u centru grada koji je koštao oko milijun i pol kuna te stajališta za autobuse od oko pet milijuna kuna.

Hoće li ove ili slične priče završiti na sudu, ovisit će, osim o USKOK-ovim istražiteljima i dokazima, i o građanima koji su spremni biti svjedoci ili priznati neka djela kako bi se možda kasnije nagodili s USKOK-om i dobili manje kazne.