PAO PRVI SNIJEG

Pogledajte posljedice strašne oluje u Zagrebu i šire

22.10.2014 u 11:04

  • +5

Snijeg u Gorskom kotaru i Lici

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Bionic
Reading

Olujno nevrijeme koje je noćas i rano jutros pogodilo unutrašnjost Hrvatske uzrokovalo je brojne nevolje; vjetar je u Zagrebu, ali i u drugim dijelovima unutrašnjosti i gorja rušio stabla, pao je i povijesni hrast u Sisku star 300 godina, padali su i džambo plakati i stupovi rasvjete, a u gorskim krajevima i prvi snijeg kojeg ima čak i na Medvednici

Kao što smo najavljivali, stigla je brza i žestoka promjena vremena s obilnim kišama, olujnim vjetrovima, velikim padom temperature te prvim snijegom.

U Zagrebu je vjetar čupao stabla; na Aleju Bologne, jednu od najprometnijih ulica u metropoli pao je veliki čempres. Na prometnicama su se našli prevrnuti kontejneri i smeće pa je promet jutros bio usporen kao da je grad zameo gust snijeg. Probleme u prometu stvarale su i velike količine vode na kolnicima.

Javna vatrogasna postrojba Zagreba od početka nevremena odradila je preko 150 intervencija, uglavnom ispumpavanja vode. Na čekanju je još oko 30 intervencija koje se odrađuju prema prioritetima, objavio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Video: Davor Puklavec/PIXSELL

Na Sljemenskoj cesti u Zagrebu zbog pada stabla na cestu obustavljen je promet od Hunjke do Snježne kraljice. Prema podacima DHMZ-a na Sljemenu pada slab prvi ovosezonski snijeg, a temperatura je nula stupnjeva. U Zagreb je jutros bilo oko pet stupnjeva, čak 15-ak stupnjeva manje nego jučer. HAK savjetuje vozače da na put kroz gorska područja ne kreću bez zimske opreme.

Tramvajski i autobusni promet jutros se povremeno preusmjeravao. Zbog veće količine vode na kolniku, linije 122, 123, 131, 172, 176 i 177 prometovale su skraćeno, odnosno obilazno. Obustavljena je izvanredna linija Mihaljevac - Sljeme, a skraćeno voze i autobusi linije 205. Tramvajska linija 1 prometuje do Črnomerca.

Video: Davor Puklavec/PIXSELL

Nevrijeme i u drugim krajevima

U Gorskom kotaru mjestimice pada snijeg-solika. U ostalom dijelu zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše, a povremeno puše i olujni vjetar.

Informativni centar Virovitica javlja da je olujno nevrijeme poharalo i njihovu županiju. Područje grada Slatine i Orahovice oko 4:30 sati zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom. Došlo je do više urušavanja stabala preko prometnica, pružnog prijelaza i električnih vodova. Nadležne službe rade na saniranju posljedica. Vatrogasci su izašli na devet tehničkih intervencija.


Video: Patrik Maček/PIXSELL

U Sisku pao zaštićeni hrast star 300 godina

Olujni vjetar u Sisku je srušio i zaštićeni hrast lužnjak kod zgrade katastra, star oko 300 godina.

Kako javlja Sisak.info ovaj impozantni primjerak hrasta lužnjaka (Quercus robur) na Trgu hrvatskih branitelja bio je visok 31 metar, promjera 1,4 metra, s promjerom krošnje od 40 metara. Bio je jedan od najljepših i najočuvanijih primjeraka hrasta u gradu, a zaštićen je zbog izuzetnih razmjera te izrazite estetske i ekološke vrijednosti.

Uslijed starosti, oštećenja tijekom domovinskog rata, stablo je bilo oslabljenog vitaliteta. Nažalost, noćašnju oluju nije izdržalo.

Video: Goran Kovačić/PIXSELL