NAKON UHIĆENJA BANDIĆA

Tko je bračni par koji 'drži banku' u Zagrebu

Bionic
Reading

Slavko Kojić, gradski pročelnik za financije komentirao je neobičnu situaciju u kojoj se našao zajedno sa suprugom Danielom Franić. Naime, ona mijenja uhićenog Slobodana Ljubičića na čelu Holdinga, a Kojić je u isto vrijeme gradski pročelnik za financije i osoba za koju se smatra da nakon Bandićevog uhićenja de facto vodi Grad. Kojić je nakon Bandićevog uhićenja izašao iz njegove sjene te je jedini od njegovih bliskih suradnika koji daje izjave o novonastaloj situaciji u Gradu. No to ne čudi, jer njega i Bandića veže dugogodišnje prijateljstvo i međusobna odanost

'Neće tako ostat sigurno i to iz dva razloga: nije dobro da gospodin Ljubičić koji je u pritvoru imenuje zamjenika, a drugo zato što je to moja supruga ispada da Kojić-Franić upravljaju gradom', kazao je za Dnevnik HTV-a pročelnik Gradskog ureda za financije Kojić. Kako smo izvještavali, Ljubičić je iz pritvora imenovao Danielu Franić, članicu Uprave zaduženu za pravne poslove kao zastupnicu Zagrebačkog holdinga što je Uprava ove gradske mega tvrtke i potvrdila.

Ljubav u Poglavarstvu

Franić i Kojić upoznali su se u Gradskom poglavarstvu s obzirom na to da je 24 godine mlađa pravnica od kraja 90-ih pa sve do 2013. bila zaposlena u Poglavarstvu. Kojićeva prva supruga preminula je 2008., pa su se Kojić i Franić zajednički skrbili za njenog sina iz prvog braka i njegovu kćer. Franić je radila na više pozicija u gradskoj administraciji. 2005 imenovana je šeficom Službe za zastupanje Grada i pravne poslove, 2007. je postala pomoćnica pročelnika Ureda za zastupanje Grada i pravne poslove, a 2010. stupa na funkciju pročelnice za zastupanje Grada u Stručnoj službi gradonačelnika.


A Bandić i Slavko Kojić imaju specifičan odnos, a omiljen je među novinarima koji prate gradske teme, ali i Bandićevim suradnicima.

Njih se dvojica znaju još od kraja 80-ih iz Općinskog komiteta Komunističke partije na zagrebačkoj Peščenici. Kojić 1990. postaje financijski direktor te suvlasnik IGH-a u kojem je do 2000., kada odlazi na sadašnju poziciju. Iz direktorske fotelje IGH-a godinu dana kasnije kao dragovoljac se priključuje obrani Hrvatske iako je hrvatski državljanin srpske nacionalnosti. Upravo je ova neobična kombinacija česta inspiracija Kojićevih dosjetki na vlastiti račun. Veza njega i Bandića učvršćena je uprave tih ratnih godina.


'Bandić mi je pružio ruku 1991. godine. Ja sam bio na fronti, pokojna majka Jovanka nije radila, a pokojni otac Miloš nije dobivao penziju kao ni ostali umirovljeni oficiri iz JNA. Moja se ušteđevina istopila pa je Milan hranio i njih i moju, također pokojnu suprugu Biserku i našu tada šestomjesečnu bebu. Nismo mi jedini kojima je Milan tada pomagao. On se tih godina brinuo za još barem dvadesetak zagrebačkih obitelji', kazao je Kojić za Večernji list prije dvije godine.

U istom se tekstu spominje i Kojićev potez koji pokazuje lojalnost prema IGH-u. Naime, kada je cijena dionica bila visoka, prodao je tek četvrtinu svojih dionica jer bi, kazao je, bilo neprimjereno da suvlasnik i član Nadzornog odbora IGH-a predvodi rasprodaju tvrtke.

Iako je formalno upravljanje Zagrebom nakon uhićenja Milana Bandića preuzela Sandra Švaljek, smatra se da tata-mata za gradske financije zapravo drži u ovim okolnostima sve konce u rukama. U sličnoj se situaciji našao i prije 12 godina, kada je Bandić bio primoran odstupiti zbog vožnje u pijanom stanju i bježanja policiji. No Grad je tada preuzela Vlasta Pavić. Odanost Bandiću Kojić je pokazao i 2010., kada je zajedno s njim izašao iz SDP-a.