PROSVJED U SAVSKOJ

Braniteljica preminula ispred Ministarstva branitelja

22.10.2014 u 11:30

  • +6

Branitelji ispred Ministarstva pale svijeće za Nevenku Topalušić

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar

Bionic
Reading

Ispred Ministarstva branitelja u zagrebačkoj Savskoj kasno sinoć preminula je braniteljica Nevenka Topalušić (60), stopostotni ratni vojni invalid, javlja Braniteljski portal. Unatoč tome što je nakon teškog ranjavanja u Domovinskom ratu, kao pripadnica Gromova, bila vezana za invalidska kolica, od prvog je trenutka bila na prosvjedu

Svi hrvatski branitelji okupljeni na prosvjedu ispred zgrade Ministarstva hrvatskih branitelja su minutom tišine i paljenjem svijeća odali dužnu počast preminuloj. Tijekom dana za nju će se održati komemoracija.

'Ovdje sam zbog toga jer me ubija ova nepravda. Otišla sam u rat da bi bilo bolje mojoj djeci, međutim niti je bolje mojoj djeci niti meni... Neću odavde... može me samo mrtvu odnijeti. Ostat ću ovdje... velim... samo mrtvu... ako treba godinama, godinama. Dok god ne umrem, tu ću biti', rekla je Nevenka Topalušić u utorak za portal braniteljski.hr.

Bila je majka četvero djece, viša medicinska sestra koja je spasila nebrojene živote riskirajući vlastiti. Ulazila je duboko u neprijateljski teritorij, bez puške, s medicinskom torbom. Ranjena je s četiri metka i 28 gelera u akciji Una u Bosanskoj Dubici 18. rujna 1995. Bila je pripadnica Crnih mambi, prve bojne Druge gardijske brigade Gromovi.

U rat je otišla u listopadu 1991, zajedno sa suprugom Brankom, a naknadno im se pridružio najstariji sin Dubravko. Kod Nevenkine majke Zdenke, danas pokojne, ostavila je tada 11-godišnjeg sina Željka i sedmogodišnju kćer Anu. Nakon rata četvrti je put postala majka.

Članovi Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata i jutros su ispred Ministarstva tražeći smjenu ministra Predraga Matića, njegove zamjenice Vesne Nađ te pomoćnika Bojana Glavaševića. Optužuju ih da nisu napravili ništa kako bi zaštitili njihova prava te da nastoje izjednačiti branitelje i agresore na Hrvatsku.

Nakon jučerašnje drame i serije incidenata u kojoj su prosvjednici pred Ministarstvom branitelja napali pomoćnika ministra Bojana Glavaševića Hrvatska televizija je jutros javila kako je tijekom noći preminula sudionica prosvjeda. Pozivajući se na neslužbene informacije, ovo je izvijestio novinar Davor Meštrović koji se u emisiju 'Dobro jutro, Hrvatska' javio s lica mjesta. Meštrović dodaje kako su branitelji proveli još jednu noć pred Ministarstvom, a od kiše i nevremena donekle su zaštićeni šatorom koji je postavljen pred zgradom u Savskoj.

Jučer je na izvanrednoj konferenciji za novinare Matić osudio napad na svog pomoćnika Glavaševića, kojeg su pred Ministarstvom prosvjednici polili vodom i naguravali, podijelivši novinarima snimak nadzorne kamere tog događaja.

Naglasio je da neće biti nikakvih smanjenja mirovina braniteljima, kao ni drugih prava, a da će ostavku dati ako čelnici udruga koje prosvjeduju skupe 250 tisuća potpisa branitelja, od oko pola milijuna, koliko ih je u Registru branitelja.