REMETINEC ILI SLOBODA

Svaki čas očekuje se odluka o pritvoru za Bandića i ostale

21.10.2014 u 20:01

Bionic
Reading

Odluka hoće li zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suosumnjičenici završiti u istražnom zatvoru ili će se braniti sa slobode bit će objavljena oko 20,15 sati, doznaje se od odvjetnika koji su oko 19,15 sati izašli sa zagrebačkog Županijskog suda gdje posljednih sedam sati traje ročište na kojem sudac istrage Zdenko Posavec treba odlučiti o zahtjevu Uskoka da se dvanaestoricu uhićenih zatvori tijekom jedne od najvećih antikorupcijskih istraga

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik kazao je da nije zadovoljan tijekom ročišta, iako ga, kako je rekao ništa ne iznenađuje s obzirom na "modus operandi" državnog odvjetništva.

Odvjetnik Veljko Miljević, koji zastupa predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, kazao je da "nikada nije sreo takav nesrazmjer kaznenog djela i popratnih mjera".

"Ovo nisu teška kaznena djela, šteta nije utvrdena, predložena jamčevina nekoliko je puta veća od navodne štete", kazao je Miljević dodajući da su tijela kaznenog progona u ovom slučaju povrijedila i Ustav, jer "nema korelacije izmedju težine kaznenih djela" i pritvora kao najstrože mjere.

Ponovio je i da je obrana predlagala jamstva i mjere opreza, kao i da su već obavljene mjere kojima je cilj bio prikupljanje dokumantacije.

Osim za Bandića i Ljubičića, Uskok je istražni zatvor traži i za suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza, gradonačelnikovog savjetnika Željka Horvata, direktora ZET-a Ivana Tolića, koji je bio ovlašten zamjenjivati direktora Holdinga, direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivana Markušića, referenta za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filipa Čulu, direktora Čistoće Miljenka Benka, direktora građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, pročelnika stručne službe gradonačelnika Vidoja Buluma, pročelnika Bandićeva ureda Miru Lacu i glavnog tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenka Antunovića.

Nakon što su u tužiteljstvu iznijeli svoju obranu na slobodu su pušteni pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove Gradskog ureda za imovinu Koraljka Rožanković Uremović, voditelj Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić te direktor Plinare Ante Dodig, koji su također pod istragom.

Uskok jednog od najpoznatijih hrvatskih političara tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više 'slučajeva' u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zapošljavanja za koja je navodno odgovoran Ljubičić.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Bandića se tereti za nezakonitosti u poslovanju s Pripuzovom tvrtkom CIOS te Bramgrad projektom Branka Mihaljevića te da je zbog Uskoku spornih donacija u predsjedničkoj kampanji. Također, terete ga i da je trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, a osumnjičen je i za nezakonito korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.