PRIPUZ NA SLOBODU UZ JAMČEVINU?

Bandić stigao u Remetinec, čeka ga mjesec dana zatvora

Bionic
Reading

Istražni sudac Zdenko Posavec za Milana Bandića i ostalih 11 osumnjičenika odredio je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana. Petar Pripuz, Miro Laco i Ivan Markus mogli bi se braniti sa slobode ako uplate odobrene jamčevine. Zagrebački gradonačelnik i ostali osumnjičeni dovedeni su kasno noćas u remetinečki zatvor. Večernji list je javio kako je Bandić tijekom saslušanja tražio da se svi ostali osumnjičeni puste. 'Ako nekog ovdje treba zatvoriti, onda zatvorite mene, a pustite sve ove ljude. Sve ovo je napravljeno kako bi se spriječio moj uspjeh na parlamentarnim i predsjedničkim izborima', prenosi list Bandićeve riječi

Odvjetnik Tihomir Rubeša, koji brani Vidoja Buluma, potvrdio je za tportal da je sud prihvatio prijedlog USKOK-a da se odredi jednomjesečni istražni zatvor za svih 12 osumnjičenika. Sud je također odobrio jamčevine Petru Pripuzu u iznosu od sedam milijuna i 750 tisuća kuna, Miri Laci u iznosu od 100 tisuća kuna i Ivanu Markusu u još nepoznatom iznosu.

'Kada na račun suda uplate jamčevinu, njih trojica se mogu braniti sa slobode', rekao je Rubeša i dodao da je USKOK najavio žalbe na odluke o jamčevinama.

Svi osumnjičenici večeras će biti odvezeni u Remetinec bez obzira što je nekima prihvaćena jamčevina jer se čeka pravomoćnost odluke i sama uplata jamčevina.

Odvjetnik Petra Pripuza Anto Nobilo je izjavio da je svima određen pritvor zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, a Bandiću, Ljubičiću i Laci i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Također, naglasio je da i ostali osumnjičenici koji dosad nisu ponudili jamčevinu imaju mogućnost ponuditi je kako bi se branili sa slobode. Nobilo procjenjuje da je sud predložio oko 200 svjedoka koji će biti ispitani tijekom istrage. 

'Mislim da je ovo sumrak jedne pravne države. Mislim da živimo u opasnim vremenima u jednoj zemlji pravne nesigurnosti', rekao je odvjetnik Milana Bandića Krešimir Krsnik, aludirajući na političku pozadinu ovog procesa.

Istražno ročište na kojem su USKOK, 12 osumnjičenika i njihovi branitelji davali argumente za i protiv istražnog zatvora završilo je u 19.15, nakon čega je sudac istrage Zdenko Posavec uzeo sat vremena da napiše odluku o istražnom zatvoru za osumnjičenike.

Poslije završetka ročišta Veljko Miljević, odvjetnik Slobodana Ljubičića, rekao je novinarima kako u svojoj dugogodišnjoj praksi nije naišao na primjer da se traži istražni zatvor za ono za što se terete osumnjičenici u aferi Agram.