POVIJESNI USPJEH ILI SPIN

Obersnel: Nema govora o pobjedi HDZ-a u Rijeci

21.10.2014 u 16:46

Bionic
Reading

Na nedjeljnim izborima za vijeća mjesnih odbora u Rijeci, prema neslužbenim rezultatima, HDZ je s koalicijskim partnerima osvojio većinu u 14, a SDP sa svojim partnerima u 13 mjesnih odbora. Prevedeno u mandate, SDP s koalicijom osvojio ih je 64, a HDZ 65, dok je HNS-ova koalicija dobila 18, PGS-ova 17 i HSU samostalno osam

Iako je izlaznost građana na izbore za Vijeća mjesnih odbora već po tradiciji niska, u HDZ-u likuju, jer radi se o gradu koji se smatrao utvrdom SDP-a. Jedan mandat više zapravo i ne čini veliku razliku, no u riječkom HDZ-u smatraju da imaju pravo na trijumfalni stav, ustvrdivši da je HDZ 'utrostručio izborni rezultat iz 2010.'.

Naime HDZ na svojim stranačkim stranicama nedjeljne izbore u Rijeci naziva 'povijesnom pobjedom' i 'padom bastiona', a postavljen je set fotografija i video popraćen naslovom: 'Riječani za HDZ, odrekli se SDP-a'.

Ni Riječanka i kandidatkinja za predsjednicu RH Kolinda Grabar Kitarović, saznavši rezultat, nije gubila vrijeme, već je pohitala u riječko sjedište HDZ-a osobno čestitati prvom čovjeku gradske organizacije stranke Lucijanu Vukeliću na 'zavidnim rezultatima' jer je HDZ preuzeo nekoliko mjesnih odbora u kojima je dosad SDP uvjerljivo pobjeđivao, kao što su Trsat, Kozala i Bulevard, gdje je HDZ prvi put pobijedio s apsolutnom većinom.

‘Kada usporedimo pobjedu u pet mjesnih odbora otprije četiri godine s ovim rezultatima, jasno je da smo za razliku od SDP-a nastavili pobjednički niz nakon europskih i lokalnih izbora, a meč lopta bit će pobjede na predsjedničkim i parlamentarnim izborima!’, izjavio je Vukelić, pojasnivši kako je HDZ i na izborima za vijeća mjesnih odbora preuzeo ‘SDP-ove baze’.

‘Očito je da su zanemarili svoju biračku bazu, a mi smo se upravo na nju koncentrirali kako bismo motivirali građane da napokon uzmu sudbinu mjesne samouprave, a kasnije i grada, u svoje ruke. Iskreno se zahvaljujemo i budućoj predsjednici RH Kolindi Grabar Kitarović koja je našla vremena i došla na naš nedavno održani predizborni skup, što nam je bila velika podrška’, kazao je predsjednik riječkog HDZ-a.

No prema riječima riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela radi se o manipulaciji HDZ-a.

‘Ne vidim razloga za takve populističke izjave. Ne radi se ni o kakvoj ‘povijesnoj pobjedi’ HDZ-a. Činjenica je da smo dobili nešto manje mandata nego ranije, no s koalicijskim partnerima imamo 64 mandata plus osam Hrvatske stranke umirovljenika, s kojima smo koalicijski partneri, dakle ukupno 72 mandata spram HDZ-ovih 65, s tim da je i HDZ nastupio u koaliciji s drugim strankama.

Nije točno ni to da je HDZ utrostručio izborni rezultat iz 2010. jer je prije četiri godine imao 46 mandata, što znači da bi onda morao imati 138 mandata!

Tek nakon formiranja vijeća mjesnih odbora imat ćemo pravu sliku, a ono što sad znam, kad se uzmu u obzir koalicijski partneri, to je da ćemo imati 20-ak mjesnih odbora’, izjavio je za tportal Vojko Obersnel.

Izrazito slab odaziv Riječana - ni deset posto - kako smatra gradonačelnik trećeg po veličini grada u RH, nije ništa iznenađujuće, jer je nizak odziv građana za izbore za mjesne odbore i drugdje u zemlji. Već stoga, smatra Obersnel, kao i zbog specifičnosti, ovi izbori ne mogu biti 'lakmus-papir' za predstojeće parlamentarne.

‘I prije se već znalo dogoditi da je HDZ na izborima za mjesne odbore imao više mandata od SDP-a, što sada nije slučaj, no to se tada nije odrazilo na parlamentarne. Ovdje nema riječi ni o kakvoj povijesnoj pobjedi, već se radi o manipulaciji’, zaključuje gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.