LESAR O SANACIJI BOLNICA

'Izdvajanje HZZO-a iz riznice je poludobra vijest!'

21.10.2014 u 14:38

Bionic
Reading

Hrvatski laburisti zatražiili su danas od Sabora da Vladu zaduži da najkasnije u roku od 60 dana podnese izvješće o financijskim, organizacijskim i kadrovskim učincima provedbe Zakona o sanaciji javnih ustanova i njegovim učincima na dostupnost i kvalitetu zdravstvenih usluga u Hrvatskoj

Dragutin Lesar je na konferenciji za novinare podsjetio kako je taj zakon na snagu stupio 1. siječnja 2013., ali da lani u proračunu nije bio osiguran novac za sanaciju bolnica.

Umjesto toga, kaže, država je oduzela županijama upravljačka prava nad bolnicama, postavila svoje sanacijske upravitelje i tek u 2014. kroz proračun osigurala 3,2 milijarde kuna za sanaciju.

'Unatoč tom iznosu, i dalje ostaje 600 milijuna kuna duga iz 2013. te novi dugovi stvoreni u 2014. od 1,5 milijarde kuna, što znači da ćemo 2015. dočekati sa 2,1 milijarde kuna gubitaka', tvrdi Lesar, koji zbog toga traži analizu uspješnosti primjene Zakona o sanaciji javnih ustanova.

Pozdravlja odluku o izdvajanju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice jer smatra da nikada nije ni trebao u riznici.

'Poludobra vijest je, zbog problema koji postoji već 15 godina, a to je da država ne ispunjava svoje obaveze, odnosno ne uplaćuje HZZO-u osam vrsti doprinosa koje bi trebala. Tako Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) ne uplaćuje doprinose za nezaposlene, Ministarstvo pravosuđa ne uplaćuje doprinose za osobe kojima je oduzeta sloboda, kao ni država za zdravstveno osiguranje svih onih kategorija koje je uzela pod posebnu skrb', tumači Lesar.

Tvrdi i da je iz državnog proračuna samo u jednoj godini HZZO-u isplaćeno 2,059 milijardi kuna manje nego što je planirano. Podsjetio je da je država od 1994. godine za sanaciju zdravstva izdvojila 14,5 milijardi kuna, što je, tumači, novac koji u tom razdoblju nije uplaćivan HZZO-u na račun doprinosa.

'Dakle, uzrok za pomanjkanje novca u zdravstvu dijelom leži upravo u tome što država nije ispunila svoje obveze. HZZO sada treba provesti kategorizaciju bolnica te uvesti plaćanje po usluzi i tek tada će se jasno vidjeti tko eventualno generira gubitke', kazao je Lesar.

Uvjeren je da takve manipulacije više neće biti moguće, kad HZZO bude izdvojen iz državne riznice.

'Manipulacije će biti moguće, ali će ostajati jasan trag neplaćanja, pa će biti utuživo. Ove 2,059 milijarde kuna koje nije platila na račun doprinosa je država u biti ukrala, okrivila županije za gubitke pa se kao dobra majka javila da spasi zdravstvo', zaključio je Lesar.

Uvjeren je da izdvajanje HZZO-a iz riznice neće umanjiti prava osiguranika i kvalitetu zdravstvene usluge.