DAVOR BERNARDIĆ

'Da sam na Bandićevom mjestu, dao bih ostavku'

20.10.2014 u 12:03

Bionic
Reading

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare zbog uhićenja gradonačelnika i bivšeg SDP-ovca Milana Bandića te brojnih drugih čelnika gradske vlasti. Bernardić je poručio da Zagreb ne može dugo bez vodstva te je zazvao prijevremene lokalne izbore za Grad Zagreb

'Zagreb ne može izdržati bez upravljanja. Svatko ima svoj integritet i političku odgovornost. Da sam ja na mjestu Bandića, dao bih ostavku. Grad ne može funkcionirati pod privremenom upravom', rekao je Davor Bernardić u SDP-ovoj gradskoj središnjici u centru Zagreba nakon sinoćnjeg uhićenja Milana Bandića i još 17 odgovornih ljudi u gradskim uredima i tvrtkama.

Naglasio je ipak kako je uhićenje ozbiljan trenutak u kojem si nitko ne smije priuštiti neozbiljne i populističke reakcije. 'Zagreb je najvažniji grad, on mora i može biti moto razvoja cijele Hrvatske i zato mu je potreban obrazac ponašanja koji mora biti primjenjiv na cijelu Hrvatsku. Zagreb mora biti uzor!' rekao je Bernardić.

'Nije riječ o uhićenju samo jedne osobe, nego uhićenje velikog broja suradnika gradske uprave. Čitav se sistem dovodi u pitanje i legitimitet upravljanja gradom i gradske većine u Skupštini', dodaje Bernardić i kaže kako bi najbolje rješenje za ovu situaciju bilo sazivanje prijevremenih izbora u Zagrebu.

RTL Autor: RTL

'Imamo uskoro sjednicu Predsjedništva Gradske skupštine pa ćemo vidjeti što je prijedlog drugih klubova zastupnika', rekao je Bernardić, ali nije otkrio način na koji bi izazvali prijevremene izbore a da Bandić sam ne mora dati ostavku. Naime, po zakonu, da bi Bandić bio smijenjen, mora iza sebe imati pravomoćnu presudu ili mora sam dati ostavku.

Bernardić je ponavljao da je gradski SDP godinama upozoravao na netransparentnost odluka u Gradskom poglavarstvu: 'Skupština je u prošlom mandatu imala Povjerenstvo nelegalnih ispravaka, tako da smo kroz to dali svoj doprinos transparentnosti i taj je posao bio završen. Također, što se tiče odluka, u oba mandata smo odbijali glasovati za sve odluke za koje smo mislili da su skuplje za grad Zagreb. Mi ih nismo podržavali ni pod cijenu političkih batina', rekao je Bernardić.

Upitan jesu li ikada svoja saznanja i sumnje uputili na 'pravu adresu', odnosno u Državno odvjetništvo ili Uskok, Bernardić nije htio konkretno odgovoriti. 'Proslijeđeno je nadležnim organima', rekao je.

Berardić tvrdi da ni ugovor Holdinga i C.I.O.S.-a o odvozu glomaznog otpada u Zagrebu nikada nije vidio. 'Za ono što se događa u Holdingu prvenstveno odgovara Uprava pa Nadzorni odbor. Oko detalja bi bilo neozbiljno razgovarati', kaže Bernardić.