ZAVRŠENO ISPITIVANJE

Bandić sa smješkom izašao iz Uskoka

  • +2

Najbliži suradnici Milana Bandića

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Mihaela Maras

Bionic
Reading

U jednoj od najvećih antikorupcijskih akcija s ciljem otkrivanja nezakonitosti u radu vodstva grada Zagreba i zagrebačkog Holdinga, u središtu Uskoka ispitan je gradonačelnik Milan Bandić. On je jedan od 16 uhićenih koje se sumnjiči za trgovanje utjecajem i zloupotrebu položaja i ovlasti. Njegov odvjetnik Krešimir Krsnik novinarima nije smio otkriti detalje ispitivanja, ali je rekao da se Bandić u sobi za ispitivane držao vrlo dostojanstveno

'Ne mogu vam reći na koji način i kako smo se branili pred tužiteljima jer to predstavlja odvjetničku tajnu. Ono što mogu reći je da je porekao kompletan učinak kaznenih djela koje mu se stavljaju na teret', rekao je je Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik nakon sat vremena ispitivanja u Gajevoj ulici u Zagrebu.

Zagrebački gradonačelnik na ispitivanje u Uskok doveden je oko 18.30 sati policijskim vozilom. Po dolasku je bio vidno neraspoložen. 'Bandić će se aktivno braniti i odgovorati na sva pitanja, jer nema što kriti', istaknuo je je Krsnik  prije ispitivanja.

Razgovor s Uskokovim istražiteljima trajao je oko sat vremena. Iz prostorija Uskoka u Gajevoj ulici Milan Bandić je izašao sa smješkom na licu, nešto prije 20 sati.

Nakon što okončaju ispitivanja svih 16 privedenih osoba, Uskok ima osam sati da zatraži od suca na Županijskom sudu da otvori istragu i odredi zatvor za osumnjičene. Istražni zatvor može se dodijeliti na rok od mjesec dana uz razloge kao što su ponavljanje kaznenog djela, bijeg iz države ili utjecaj na svjedoke. Ako Uskok u tih mjesec dana ne dovrši istragu može tražiti produljenje istražnog zatvora za bilo kojeg osumnjičenika sve dok istraga ne završi.

Velika antikorupcijska akcija u Zagrebu

Uz Milana Bandića uhićeni su još predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i vlasnik CIOS grupe Petar Pripuz te još 13 osoba. Doznajemo da je riječ o Miri Laci, pročelniku Ureda gradonačelnika, Ivanu Toliću, članu Uprave Holdinga, Vidoju Bulumu, pročelniku Stručne službe gradonačelnika, Ines Bravić, zamjenici pročelnice Ureda za imovinsko-pravne poslove, Miljenku Benku, direktoru Čistoće, Anti Dodigu, direktoru Gradske plinare, i Zdenku Antunoviću, glavnom tajniku Saveza sportova Grada Zagreba. Osim njih, na listi uhićenih nalaze se Željko Horvat, specijalni savjetnik gradonačelnika, Filip Čulo, referent za javnu nabavu ZGH, Koraljka Rožanković Uremović, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove, Ivan Markus iz gradskog Ureda za javnu nabavu (do početka 2014. bio je v.d. direktora javne nabave koja je tada bila u Holdingu), Dragutin Kosić, ravnatelj Upravljanja sportskim objektima te Branko Mihaljević, vlasnik građevinske tvrtke Bramgrad projekt. Uz 16 fizičkih osoba, za kriminalno poslovanje sumnjiče se i dvije pravne osobe - tvrtka Bamgrad i Cezar u vlasništvu Petra Pripuza.


20:01
Nakon izlaska iz Uskoka odvjetnik Milana Bandića, odvjetnik Krešimir Krsnik nije htio govoriti o detaljima ispitivanja. Nije čak htio odgovoriti je li Bandić odgovarao na pitanja tužitelja tek je izjavio da je Bandić porekao sve što mu se stavlja na teret i ponovio da se ne može oteti dojmu da se ovo uhićenje dogodilo kako bi se svratila pozornos javnosti s velikog suđenja Josipu Perkoviću. Dodao je da još uvijek ne zna hoće li Uskok od Županijskog suda tražiti pritvor za Bandića.

19:52
Nakon nešto više od sat vremena ispitivanja Milan Bandić je sa smješkom na licu izašao iz Uskoka. Odveden je u pritvor u kojem će provesti noć. Sudac istrage će sutra najkasnije do 18 sati donijeti odluku hoće li mu se odrediti istražni zatvor ili će biti pušten na slobodu.

18:48
U Uskok je ušao Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik koji nije htio davati izjave nego je tek usput rekao: 'Pustite me, ja sam ozbiljan odvjetnik. Najprije trebam vidjeti o čemu se radi pa ću vam reći sve što vas zanima'. Dolaskom odvjetnika započet će ispitivanje Milana Bandića koje, ako Bandić bude iznosio svoju obranu, može potrajati i više sati.

18:30 Milan Bandić
doveden je na ispitivanje u Uskok.Nekoliko minuta kasnije izašao je Petar Pripuz i on je jedini koji svoje lice nije skrivao od kamera i foto-aparata novinara. Pripuzov odvjetnik Mate Matić rekao je da je njegov klijent odgovorio na sva pitanja: 'Govorio je istinu, rekao je apolutno sve, pravosuđe funkcionira i ja se nadam da će biti sve kako treba. Detalje vam ne mogu reći zbog toga što smo preuzeli obvezu tajnosti istrage.' Kako doznajemo, Pripuza, između ostalog, terete zbog ugovora njegove tvrtke Cezar s gradom Zagrebom u iznosu od 6 milijuna kuna.

18:02
Kako neslužbeno doznaje Večernji list, direktor Plinare Ante Dodig dao je ostavku i to navodno zbog narušenog zdravlja. HRT javlja da je policija i u vikendici Roberta Ljutića, gradonačelnikovog savjetnika za sigurnost.

17:14
Iz Uskoka je izašao odvjetnik Slobodana LjubičićaVeljko Milljević i rekao da je njegov klijent odgovorio na sva pitanja tužitelja. 'S obzirom na psihofizičko stanje moga klijenta i činjenicu da noćas nije spavao više od sat i pol vremena odgovorio je na svako pitanje tužiteljice u postupku i vrlo detaljno i koncizno iznio svoju obranu', rako je Miljević. Na pitnaje je li g. Ljubičić iznenađen privođenjem Miljević je rekao: 'S obzirom da o toj aferi mediji bruje već godinama on jest i nije iznenađen. To je relativno. U svakom slučaju nismo očekivali da će optužbe izgledati baš ovako'. Ljubičiću su tužitelji danas nešto precizije objasnili zbog čega je na listi 18 osumnjičenih no o detaljima optužbi, odvjetnik Miljević nije smio govoriti u javnosti zbog tajnosti istrage.

Dolazak Milana Bandića u Uskok očekuje se do 19 sati.

16:56
Upravo je u Uskok doveden Petar Pripuz, a za njim dolazi njegov odvjetnik Mate Matić. Odvjetnik Matić rekao je da će njegov klijent pokušati dokazati da nije imao nikave veze sa kriminalnim radnjama koje mu se stavljaju na teret te da će večeras iznijeti svoju obranu jer nema razloga takitizirati. Slobodan Ljubičić još nije izašao iz Uskoka.

16:05
Odvjetnik Milana Bandića Krešimir Krsnik javio se na telefon tportalu iz svoga ureda te je rekao da strpljivo čeka poziv tužitelja u USKOK-u za ispitivanje Milana Bandića čim dođe na red. U ovim trenucima na ispitivanju je Slobodan Ljubičić te iznosi svoju obranu već nešto dulje od pola sata. Pretpostavlja se da bi ispitivanje svih 18 osumnjičenika moglo potrajati do dugo u noć.

15:40 Veljko Miljević
, odvjetnik Slobodana Ljubičića, najavio je da će njegov klijent iznositi aktivnu obranupa je za pretpostaviti da će to potrajati neko vrijeme. Ljubičić će, rekao je Miljević, negirati sve za što ga se tereti.

15:25
Nakon pretresa ureda i automobila gradonačelnika Milana Bandićanjegov odvjetnik Krsnik kazao je kako je 'potpuno uvjeren da je sve tempirano i da je bilo bespotrebno. Tempirano je da se makne sa slučaja Perković - vidite da niti jedan medij više ne prati suđenje Perkoviću. Ovo što se dosad događalo ne bih nazvao pretresom nego uviđajem... Sada idem u USKOK. Imam razna saznanja i volio bih to podijeliti s medijima, ali ne smijem', rekao je Krešimir Krsnik novinarima nakon što je završen pretres Bandićevog ureda i automobila.

15:10
U USKOK je doveden Slobodan Ljubičić.

14:40 Jozo Mimica
odvjetnik Ines Bravićkazao je kako se njegova klijentica aktivno branila.

13:15
Ispitivanja uhićenih već su započela u USKOK-u, a prvi su pred istražitelje izašli vlasnik Bramgrada Branko Mihaljević i Ines Bravić. Mihaljevićev odvjetnik Vladimir Terešak novinarima okupljenima u Gajevoj ulici kazao je da se njegovu klijentu na teret stavlja kazneno djelo zlouporabe položaja.

'Detalje zahtjeva za istragom nisam vidio pa ne mogu govoriti o njima, ali na teret mu se stavlja zamjena zemljišta s Gradom Zagrebom. Moj okrivljenik danas nije iznosio obranu i neće dok ne bude vidio spis, što će se dogoditi tek za dva do tri dana', kazao je Terešak. Nakon njih iz USKOK-a je s ispitivanja izašao Dragutin Kosić.
  Sve o jučerašnjoj policijskoj akciji u kojoj je uhićen Bandić i njegovi najbliži suradnici pročitajte ovdje