OD BERBE MAHUNA DO UHIĆENJA

Bandićevih 'par slobodnih sati između obaveza'

20.10.2014 u 00:18

  • +18

Uhićenje Milana Bandića

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook Milan Bandić

Bionic
Reading

Nekoliko sati nakon uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na njegovu Facebook profilu objavljene su fotografije uz prateći tekst kako je gradonačelnik par nedjeljnih 'slobodnih sati između obveza' proveo u svom vrtu u zagrebačkom naselju Savica.

'Gradonačelnik je današnjih par slobodnih sati između obaveza proveo radno u svom vrtu na Savici, berući mahune s prijateljima', objavljeno je na Bandićevu facebooku uz njegove fotografije dok s prijateljima sakuplja i čiste zelene grahorice.

Posjetitelji Bandićeva profila fotografije su komentirali linkovima na medijske napise o uhićenju, youtube snimkama pjesama poput 'A sad adio' i 'Mile voli disko' ali i brojnim kritikama te izrazima potpore. Tako primjerice Bandićeve pristaše u komentarima navode da je riječ o političkom progonu najuspješnijeg političara, dok ga oni koji mu nisu skloni nazivaju lažljivcem i lopovom.

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović također je na svojoj facebook stranici objavio dio svog intervjua iz 2010. u kojem je prognozirao da će se USKOK pozabaviti i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i bivšim premijerom Ivom Sanaderom.

'Milan Bandić je na kraju svoje političke karijere, a obzirom na način rada ne bih se iznenadio da i na njegova vrata zakuca USKOK', citirao je Jovanović svoj odgovor na pitanje iz četiri godine starog intevjua.

Zelena akcija i Pravo na grad: Upućivali smo na sumnjive slučajeve

Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić izjavio je večeras kako već gotovo deset godina upozoravaju na sumnjive prenamjene zemljišta, netransparentne izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) i pogodovanja sumnjivim investitorima.

'Ostavku gradonačelnika Bandića smo već tražili 2010. zbog 'slučaja Varšavska i izgradnje podzemne garaže u sklopu projekta Cvjetni'. Tada su Zelena akcija i Pravo na grad organizirali prosvjed ispred Gradske uprave na kojem je 4000 ljudi zatražilo od gradonačelnika Bandića da spakira kofere i ode u zatvor u Remetinec', izjavio je Ivčić Hini.

Ustvrdio je kako je očito 'da su građani bili godinama ispred nadležnih institucija koje su se pravile da ne vide nikakve malverzacije u upravljanju gradom'.
Ivčić je upozorio i na dugogodišnje zanemarivanje gospodarenja otpadom, čime se, kako je rekao, 'otvorio prostor za ulazak sumnjivih investitora u taj financijski unosan posao'. 'Bojimo se da je na taj način građanima Zagreba nanesena velika financijska i okolišna šteta', naglasio je.
'Nadamo se da će se konačno sada do kraja istražiti sve afere koje su gradonačelnika Bandića pratile od prvih dana njegove vladavine', poručio je predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić.

Koordinator Prava na grad Teodor Celakoski istaknuo je da su već prije upućivali na sve sumnjive slučajeve, pa su imali i kampanju 'Mutna voda' kojom su prije lokalnih izbora 2009. ukazivali 'na više od dvije milijarde kuna muljaža'. 'A tada je predsjednik SDP-a, a sadašnji premijer Zoran Milanović izjavio da je Milan Bandić najbolji kandidat za zagrebačkog gradonačelnika te da je SDP s Bandićem na čelu jamstvo kvalitetne i poštene gradske vlasti', rekao je Celakoski.

'Nadamo se da će ova uhićenja spriječiti planiranu i pripremanu privatizaciju Čistoće i drugih komunalnih usluga', poručio je Celakoski. Podsjetio je da su prije godinu dana sindikati i organizacije civilnog društva na čelu sa Zelenom akcijom i Pravom na grad usprotivili započinjanju tog procesa privatizacije komunalnih usluga. 'S obzirom da smo tada dobili veliku potporu javnosti taj proces privatizacije komunalnih usluga je odgođen, a sada se nadamo da će biti i u potpunosti zaustavljen', rekao je Celakoski.

I Transparency International Hrvatska (TIH) oglasio se priopćenjem u kojem ističe kako su uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika Uprave Zagrebačkog Holdinga Slobodana Ljubičića novi dokaz da nitko nije iznad zakona.

'Uhićenje gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića dat će epilog aferama koje su se uz njegovo ime vezivale godinama. Budući da u ovom trenutku javnost raspolaže s premalo informacija o tome za koja su kaznena djela Bandić i ostali uhićenici osumnjičeni, ne možemo detaljno komentirati događaj, ali možemo izraziti zadovoljstvo radom USKOK-a na suzbijanju korupcije u hrvatskoj metropoli', navodi u priopćenju predsjednica TIH-a Davorka Budimir

Ističe kako Grad Zagreb i Zagrebački holding trebaju poslovati transparentno bez otvaranja i najmanjeg prostora za korupciju i ostala kaznena djela.

Bernardić: Grad mora funkcionirati, više komentara i od SDP-a i HDZ-a u ponedjeljak

'Neka se nitko ne naljuti, ali Zagreb je najvažniji grad Hrvatske i mora funkcionirati bez mrlje', izjavio je sinoć predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić, komentirajući za Hinu uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandić, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza i drugih.

Iz zagrebačkog SDP-a večeras su poručili kako će cijeli slučaj dodatno komentirati sutra, kada se institucije Republike Hrvatske službeno oglase.
I u HDZ-u Hini je večeras rečeno da će sutra kada će oni i cjelokupna javnost imati više informacija, komentirati ta uhićenja.
Glasnogovornica HDZ-a Dajana Antonija Bebek rekla je da večeras iz izvještaja medija nemaju dovoljno saznanja da bi mogli komentirati uhićenja Milana Bandića i drugih. U HDZ-u očekuju da će sutra biti više informacija te će komentirati uhićenja.


Nakon privođenja pretresi domova i poslovnih prostora

Nakon privođenja u policijski ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odveden je na pretres svog stana u Bužanovu ulicu, a pretresi domova i poslovnih prostora očekuju i njegove suosumnjičenike - predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, doznaje se od njihovih odvjetnika.

'Pred nama je duga noć, još ne znamo o čemu se točno radi', izjavio je Hini Pripuzov odvjetnik Mate Matić. Dodao je kako sumnja da su iza cijelog slučaja 'drugi motivi', vjerojatno i politički, no o tome će, kako je rekao, opširnije biti riječi naknadno. Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio je tek da je u tijeku pretres gradonačelnikova stana.

Sporni poslovi s otpadom

Neslužbeno se doznaje da je glavna meta policijske istrage povezana s poslovima zbrinjavanja otpada, odnosno ugovora grada s tvrtkama u Pripuzovom vlasništvu, teškim oko 7,5 milijuna kuna.

Uz Bandića, Pripuza i Ljubičića, navodno je privedeno još petnaestak osoba, a jedan od osumnjičenika uhićen je na granici sa Slovenijom.
Gradonačelnikova glasnogovornica Martina Šušnjara nije željela ništa komentirati rekavši da nema službenih informacija o uhićenju. Na pitanje kako će grad funkcionirati, odnosno tko će obnašati gradonačelničku dužnost u slučaju Bandićeva dužeg zadržavanja Šušnjara je kazala kako 'nema nikakvih problema, jer gradonačelnik Bandić ima dvije zamjenice - Sandru Švaljek i Vesnu Kusin'.

Šture službene informacije

Prema neslužbenim informacijama istražitelji osim suradnje grada s Pripuzovim tvrtkama gradonačelnika terete s nizom drugih kaznenih djela, među kojima su navodno i nepravilnosti u predizbornoj kampanji.

'U odnosu na uhićene osobe provest će se određene dokazne radnje te će one u zakonskom roku biti dovedene pritvorskom nadzorniku, navode u MUP-u i dodaju kako će kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, bit će podnesena Uskoku', objavio je MUP u večerašnjem priopćenju.

Iz policije se još ne mogu dobiti informacije tko je sve uhićen, a MUP je na svojim internetskim stranicama objavio kako je više osoba uhićeno nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu. Istraživanje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koordinirali su ga DORH i Uskok.