MILANOVIĆ O MONETIZACIJI

'Građani u skoro svakoj velikoj ekonomskoj inicijativi vide pljačku'

18.10.2014 u 07:54

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je u intervjuu za subotnje izdanje Jutarnjeg lista kako očekuje pobjedu aktualnog predsjednika države Ive Josipovića već u prvom krugu predsjedničkih izbora, a uvjeren je i da će koalicija na čelu sa SDP-om pobijediti na idućim parlamentarnim izborima.

"Ne bih ga želio ureći, ali očekujem Josipovićevu pobjedu u prvom krugu, pogotovo s obzirom na činjenicu da se natječu samo tri kandidata", rekao je Milanović za Jutarnji list i dodao kako je za Josipovićeve izglede sasvim svejedno hoće li se izbori održati krajem ove ili početkom iduće godine.

Ponovio je svoj stav kako se sada stvorio politički prostor za promjenu izbornog sustava uvođenjem preferencijalnog glasovanja te da je bio uvjeren kako će tu ideju podržati i HDZ, koji je i uveo taj model u zakon o izborima za Europski parlament. "Dakle, nije mi jasno zašto je HDZ sada protiv", rekao je za Jutarnji list. Na preferencijalno glasovanje gledao kao na model po kojemu će građani imati veći utjecaj na odluku tko će ih zastupati u Saboru, ali imati i bolju kontrolu nad političkim strankama kao jednih od najvažnijih institucija demokratskog političkog sustava.

Za sve bolji rejting ORaH-a kaže kako se temelji na dvije skupine birača - razočaranim SDP-ovim biračima koji se prosvjedno izjašnjavaju za drugu, ali svjetonazorski im blisku političku opciju, te onima koji dosad nisu aktivno sudjelovali u političkom životu, a sada su u njemu pronašli stranku s kojom se mogu donekle identificirati. "Vidjet ćemo kako će stranački rejtinzi izgledati u listopadu iduće godine. Ja sam i dalje uvjeren da ćemo osvojiti drugi mandat, da će iduća naša vlada također biti koalicijska, ali je zasad uistinu preuranjeno govoriti o sastavu te koalicije i o odnosima u njoj", poručio je.

Branio je monetizaciju autocesta kao model vraćanja kredita i smanjenja javnog duga, ali i način kako dobiveni novac, pa i onaj iz mirovinskih fondova, usmjeriti u druge projekte, primjerice Pelješki most te željezničku infrastrukturu. "Ne možemo očekivati da nam Europska unija plati sve troškove gradnje Pelješkog mosta", naglasio je. Za monetizaciju je rekao kako je i generacijsko pitanje, jer bi se svih 1,7 milijuna građana starijih od 52 godine koji štede u drugom mirovinskom stupu, istaknuo je, morali zalagati da njihova ušteđevina što više raste kako bi dobivali veće mirovine. "Svatko onaj koji ima manje od 52 godine, a potpisuje inicijativu protiv monetizacije, samom sebi, vjerojatno nesvjesno, buši novčanik jer onemogućava hrvatskim mirovinskim fondovima da ulažu mirovinsku štednju u monetizaciju", rekao je Milanović.

Pogrešnima je ocijenio ocjene u javnosti kako istup prve potpredsjednice Vlade i čelnice HNS-a Vesne Pusić oko monetizacije znači Vladino odustajanje od tog modela. "Gospođa Pusić samo je rekla da se mora poštovati volja građana, da ne treba ići glavom kroz zid, ali da taj zid valja pokušato pristojno pomaknuti. Ma gledajte, hrvatski građani su jako traumatizirani i nepovjerljivi, prije svega zbog onoga što im je u svojih 18 godina vladavine priuštio HDZ. I sada u skoro svakoj velikoj ekonomskoj inicijativi unaprijed vide pljačku i prijevaru", ocijenio je Milanović.

Ustvrdio je kako je izdvajanje HZZO-a iz državne riznice definitivna odluka Vlade, te ponovio kako neki pokazatelji, poput turizma i izvoza, daju razloga za optimizam za održivi model ekonomskog rasta.