AUTORSKI HONORAR

Novac od Centra pod istragom DORH-a primio je i Mornar

19.10.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje, koji se zbog fiktivnih ugovora, nezakonite nabave, nezakonite isplate honorara vanjskim suradnicima, neprovođenja javnih natječaja, visokih troškova najma prostora, putnih troškova, našao u fokusu Državnog odvjetništva, isplatio je u 2012. godini, koja se posebno istražuje, honorar i Vedranu Mornaru, aktualnom ministru znanosti, obrazovanja i sporta, a u to vrijeme dekanu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva

Mornar je od NCVVO-a do srpnja 2012. godine za 'intelektualne usluge' primio 67.500 kuna autorskog honorara i nalazi se, s obzirom na visinu honorara, u Top 10 tako plaćenih osoba. Naknadu za intelektualne usluge NCVVO isplatio je za 1130 izvršitelja, od čega ih je 260 preko autorskog ugovora, dok je ostatak isplaćen putem ugovora o djelu. Ukupno, do srpnja 2012. NCVVO je za intelektualne usluge isplatio 3,4 milijuna kuna, odnosno 34 posto usluga u proračunu NCVVO-a za tu godinu.

Prema podacima iz imovinske kartice, ministar godišnje na ime autorskih honorara zarađuje 230 tisuća kuna.

Sama činjenica da se Mornar nalazi na popisu onih koji su primili honorar nije i inkriminirajuća i ne znači da on svoj posao nije obavio. Međutim, u Nalazu upravnog nadzora nad NCVVO-om stoji: 'Prema čl. 44 Zakona o proračunu visina preuzimanja obveza na teret državnog proračuna tekuće godine moguća je samo za namjene i do visine utvrđene državnim proračunom.

Prenesene obveze za intelektualne usluge iz 2011. godine, uz visoke naknade troškova službenih putovanja, visoke naknade za ugovore o djelu i autorske ugovore te visoke naknade za savjetodavne usluge konzultanata govore u prilog nepoštivanja načela dobrog financijskog upravljanja prema Zakonu o proračunu.'

U pokušaju da doznamo što o svemu kaže ministar nismo uspjeli jer na telefonske pozive i poruke nije odgovarao.

DORH je, podsjetimo, NCVVO pod lupu stavio nakon dviju prijava; prvu je podnijela nova ravnateljica Centra Maja Jukić s bivšim ministrom Željkom Jovanovićem, a drugu novo Upravno vijeće Centra. Obje se odnose na poslove povezane s provođenjem državne mature.

Centar je do svibnja 2013. i izbijanja afere vodio Goran Sirtovatka, nakon čega je vođenje preuzela Jukić.