SUD PONIŠTIO ODLUKU

Ina dobila bitku za unosne koncesije, hoće li i rat?

17.10.2014 u 10:00

Bionic
Reading

Visoki upravni sud RH poništio je odluku kojom je Vlada RH u ljeto 2011. oduzela Ini koncesije na istražnim prostorima 'Sava' i 'Sjeverozapadna Hrvatska', a kojima se, prema procjenama geologa, nalaze goleme zalihe nafte i plina. Vladu je tada vodila Jadranka Kosor, a koncesije su oduzete uz tvrdnje da Ina zanemaruje istražna naftna i plinska polja na sjeveru Hrvatske jer nije, kako se tada tvrdilo, niti počela pripremne radnje za traženja energenata

Ina je do te odluke Kosoričine vlade bez natječaja dobivala ekskluzivno pravo traženja nafte u Hrvatskoj, a nakon tog slučaja vlada je tvrdila kako će koncesije za istražna polja mineralnih sirovina na javne natječaje, uz sudjelovanje međunarodnih kompanija.

Ina je, međutim, pred Visokim upravnim sudom tužila Ministarstvo gospodarstva koje im je oduzelo odobrenja za istraživanje mineralnih sirovina. Presuda kojom se poništava oduzimanje koncesije za istražni prostor ugljikovodika 'Sava' donesena je 11. rujna, a presuda kojom se poništava oduzimanje koncesije za istraživanje mineralnih sirovina u istražnom prostoru ugljikovodika 'Sjeverozapadna Hrvatska' donesena je 18. rujna ove godine. Događa se to u jeku 'rata za Inu' između Vlade RH i mađarskog MOL-a.

U oba slučaja Visoki upravni sud je utvrdio kako je Ministarstvo gospodarstva povrijedilo zakon na štetu Ine kad su toj tvrtci oduzete koncesije na istražnim prostorima 'Sava' i 'Sjeverozapadna Hrvatska'. Sud je uvažio Inin argument kako Ministarstvo gospodarstva nije navelo nijedan dokaz da Ina nije započela istražne radove što je navođeno kao razlog za oduzimanje koncesije. Sud je odlučio i da Ministarstvo odluku o oduzimanju koncesija nije obrazložio sukladno Zakonu o općem upravnom postupku. Prihvaćeni su i argumenti koje je ponudila Ina, a prema kojima na oba istražna polja godinama provode istraživanja.

U vrijeme kad su koncesije oduzete Ini, stručnjaci su u medijskim istupima procjenjivali kako se na spornim istražnim poljima nalaze zalihe jednake ukupnim izvađenim količinama u Hrvatskoj u posljednjih 50 godina te da samo plina na njima ima 80 milijardi metara kubičnih.