O BROJU ODLUČUJE USTAVNI SUD?

U ime obitelji za tjedan dana predaje potpise Saboru

15.10.2014 u 14:29

Bionic
Reading

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' potpise prikupljene u referendumskoj inicijativi 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' predat će u Hrvatski sabor u srijedu, 22. listopada

Inicijativa će potpise predati predsjedniku Sabora Josipu Leki, rečeno je Hini u Saboru, gdje danas još nisu znali točno vrijeme predaje.

Čelnica Inicijative Željka Markić sinoć je u 'Otvorenom' HTV-a rekla kako je Inicijativa prikupila više od 380 tisuća potpisa te kako ima više od deset posto potpisa potrebnih za referendum. Međutim, s obzirom da se inicijativa i vladajući ne mogu složiti oko toga koliko potpisa zapravo čini 10 posto, u istoj emisji predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđa Grbin najavio je da će Sabor najvjerojatnije tražiti mišljenje Ustavnog suda o tome koliki je broj potpisa potreban.

Izjašnjavanje o potrebi raspisivanja referenduma na kojem bi se odlučivalo o potrebi da se u Ustav unesu načela glasovanja koja potiču demokratizaciju izbornog sustava i političkih stranaka u Republici Hrvatskoj, održano je od 21. rujna do 5. listopada.