ZASAD NIŠTA OD RAZGOVORA

Može li se u Saboru postići konsenzus oko preferencijalnog glasovanja?

15.10.2014 u 10:57

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović poslao je pismo predsjedniku Sabora Josipu Leki u kojem se zalaže za uvođenje preferencijalnog glasovanja već na sljedećim parlamentarnim izborima. Dogodilo se to nedugo nakon što je inicijativa U ime obitelji prikupila velik, ali prema tumačenju vladajućih ipak ne i dovoljan broj potpisa za svoj referendum nazvan 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom'. U međuvremenu su čak tri slična prijedloga o izmjeni izbornog zakonodavstva stigla na dnevni red Sabora - jedan Natalije Martinčević, drugi grupe zastupnika i GONG-a te treći Laburista. Treba li na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj uvesti preferencijalno glasovanje, bila je i tema HTV-ove emisije 'Otvoreno'

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin rekao je, gostujući u emisiji 'Otvoreno', kako on nije protiv preferencijalnog glasovanja, ali želi da građani budu svjesni svega, i dobrog i lošeg, što on donosi.

Tako, primjerice, ako se uvede preferencijalno glasovanje, to ne znači da će građani imati potpunu slobodu birati u Sabor koga žele. Naime liste će i dalje sastavljati stranački šefovi.

'Stranački šefovi će i dalje slagati izborne liste, to se uvođenjem preferencijalnog glasa ne mijenja, ali će građani među onima koje su šefovi stranaka predložili izabrati svoje favorite i oni će onda sigurno ući u Sabor. Nitko dosad nije predložio da uvedemo potpuno otvoreni sustav u kojem bi građani mogli dopisati svoje kandidate izvan onih koji su ponuđeni', kazao je Grbin.

Iako Kukuriku koalicija ima 76 ruku, što je dovoljno da se izglasa prijedlog izmjena izbornih pravila, Grbin uvjerava da to neće učiniti bez podrške oporbe.

'Ovdje se ne radi o nečemu što imamo pravo kao većina donijeti grubom silom, na mišiće, samo dizanjem ruku. Naša želja je razgovarati sa svim zastupljenim strankama u Saboru i vidjeti koji prijedlog je svima nama odgovarajući i koji je najbolji za sve nas i građane', kazao je Grbin.

No u konsenzus ne vjeruje HDZ-ov Gordan Jandroković. 'HDZ je spreman razgovarati o preferencijalnom glasovanju ako se otvori tema i glasovanja državljana Hrvatske koji žive izvan Hrvatske i koji su ograničeni na tri mandata te ograničeni na glasovanje u diplomatskim predstavništvima. Kada Grbin govori da želi postići konsenzus, podsjetio bih da, kada je trebalo mijenjati Ustav zbog izručenja Perkovića, tada je SDP brutalno i na silu želio mijenjati Ustav bez traženja konsenzusa s HDZ-om. Tako da je ovo najobičnija demagogija. Kao i prijedlog predsjednika Josipovića jer on se sada pokušava utrpati u vlak onih koji kao promiču demokraciju', poručio je Jandroković.

Na konsenzus i razgovor pozvala je i Natalija Martinović iz Narodne stranke - Reformisti, a ona je prijedlog zakona koji uključuje preferencijalno glasovanje u saborsku proceduru uputila još sredinom lipnja. Martinčević je naglasila da je njihov prijedlog preslika izbornog modela za zastupnike koji se biraju za Europski parlament.

'Ovo nije pitanje koje se treba rješavati na referendumu, ovo je pitanje koje se treba rješavati u Saboru. Moram prozvati predsjednika Sabora Leku, koji je podržao inicijativu GONG-a, pozvao da se raspravlja i podržao inicijativu predsjednika Josipovića, jer konkretan zakonski prijedlog od 17. lipnja stoji u ladici Sabora. Sada je najavio Predsjedništvo Sabora, a imali smo sjednicu Predsjedništva prije tri tjedna i na njoj su bile dvije točke dnevnog reda, od kojih je jedna bila kako razmjestiti zastupnike Reformista, na zahtjev HNS-a, u zadnji red', kazala je Martinčević.