ŽESTOKE KRITIKE IZ HDZ-A

Karamarko: Josipovićevo pismo je demagoški štos

14.10.2014 u 19:42

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u utorak kako bi Vlada prodavala autoceste i na sve je spremna osim na oživljavanje gospodarstva, dok je HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović, komentirajući pismo predsjednika Josipovića predsjedniku Sabora Leki, o promjeni izbornog zakonodavstva, ocijenila da bi državnički potez bio da je Josipović od Leke zatražio izglasavanje nepovjerenje nesposobnoj Vladi

Sudjelujući u Požegi na susretu HDZ-ovih župana, gradonačelnika i načelnika, Karamarko je uoči sastanka novinarima rekao da se loši zakoni koji ne pridonose razvoju županija, gradova i općina, moraju mijenjati, ali da nema potrebe za ukidanjem županija.

Da, nema potrebe za ukidanjem županija, koje ipak moraju biti učinkovitije, istaknuo je predsjednik HDZ-a. Ocijenio je da aktualna koalicijska Vlada 'bezglavo glavinja i ne zna što sada napraviti'. Problem nisu županije, ni državna uprava, već je problem što se ne pokreće gospodarstvo, naglasio je Karamarko.

Prodavali bi autoceste, sutra će prodavati i putovnice na štandovima ako treba, na sve su spremi, ali nisu spremni na ono što se zove oživljavanje gospodarstva, davanje pozitivnog impulsa u gospodarstvo. To nisu sposobni, istaknuo je predsjednik HDZ-a, dodavši da Vlada nije sposobni osmisliti niti jedan projekt.


'Koliko u tri godine njihove vlasti imamo investicija? To je smiješno čuti. Toliko ima jedan manji grad u nekoj drugoj državi', dodao je. Na upit je li HDZ za preferencijalno glasovanje odgovorio je protupitanjem: 'Tko je ikad rekao da je HDZ protiv? Mi smo samo rekli da želimo promijeniti cjelovito ovaj izborni zakon, a ne parcijalno. Preferencijalno glasovanje smo mi promovirali kroz EU izbore', podsjetio je Karamarko.

Navodi kako je preferencijalno glasovanje - kroz jeftinu demagošku formulaciju - prodano kao osnova onoga što bi se trebalo mijenjati u zakonu. Dodao je kako Željka Markić i njezina inicijativa nude paket od šest promjena koje su sporne, a najspornije je - ističe Karamarko - što uopće nije zadrla u problem obespravljenosti Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Komentirajući pismo predsjednika Ive Josipovića predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki vezano za izmjene izbornog zakonodavstva, pri čemu je, zaključuju mediji, predsjednik 'preskočio' Vladu - Karamarko je kazao kako je to 'Josipovićev otklon od stvarnosti u ovoj zemlji'.

'Predsjednik se probudio iz nekog sna dva mjeseca prije izbora i shvatio da u ovoj državi nešto ne štima', rekao je Karamarko, napomenuvši da je već ranije prozivao predsjednika Josipovića da inicira kod premijera Milanovića sazivanje izvanredne tematske sjednice Vlade o teškom gospodarskom stanju u Hrvatskoj.

Josipović se nikada nije odazvao, niti mi je ikad odgovorio, rekao je Karamarko, dodavši da se predsjednik Josipović 'sada sjetio pisati pismo o nekakvoj očajnoj situaciji' i to 'predsjedniku parlamenta, kojeg premijer drži u džepu'.

'Ne znam čemu sve to služi. Mislim da je to jedan mali demagoški, jeftin i lako čitljiv štos prije izbora', izjavio je Karamarko. Na, upit je li to znači da se predsjednik Josipović ne distancira od Vlade, Karamarko je odgovorio kako je Josipović 'njihov kandidat', te upitavši: 'Tko će mu financirati kampanju?'.

Kandidatkinja HDZ-a za hrvatsku predsjednicu Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da upravo to Josipovićevo pismo 'dokazuje kako on i dalje stoji uz Milanovićevu neuspješnu Vladu, jer se obraća Leki, a ne Milanoviću'.

Josipović skreće pozornost s problema u zemlji, a to su gospodarstvo i teška ekonomska situacija, rekla je Grabar-Kitarović, naglasivši kako bi "pravi državnički potez Josipovića bio da je u tom pismu (predsjedniku Sabora) zatražio da SDP izglasa nepovjerenje ovoj neuspješnoj i nesposobnoj Vladi.