MUČNA RASPRAVA NA HRT-U

Branitelji udarcima ispod pojasa napali Radmana

14.10.2014 u 22:48

Bionic
Reading

Projekcija filma 'Broj 55' održana na HRT-u za braniteljsku populaciju i okrugli stol nakon nje pretvorili su se na momente u mučnu raspravu garniranu niskim strastima i uvredama na osobnoj razini. Iako je HRT u svom Dnevniku u ponedjeljak izvijestio o samom događaju, o raspravi koja se povela nije bilo ni riječi

Projekciji filma, koji je na Filmskom festivalu u Puli pobrao osam Zlatnih arena, prisustvovalo je u ponedjeljak šezdesetak ljudi, mahom branitelja i predstavnika njihovih udruga. Nakon projekcije raspravljalo se o filmu, ali i o zastupljenosti braniteljske populacije u programu HRT-a. I dok se jednima film svidio, drugi su u zamjerkama išli toliko daleko tražeći dlaku u jajetu i tvrdeći da branitelji u filmu 'ne nose krunice'.

'Na momente je bilo nelagodno', priznala nam je Nina Obuljen, predsjednica Programskog vijeća (PV) HRT-a koja se uz Gorana Radmana, glavnog ravnatelja HRT-a, i Zorana Šanguta, člana PV-a, inače predstavnika braniteljske populacije u njemu, našla na meti okupljenih branitelja.

Branitelji su im dobacivali da su svi oni 'komunjare koje je u Vijeće postavila partija', a Radmanu je poručeno 'niste vi ovdje bez veze. Vi ste na HRT-u da zaštitite zvijezdu petokraku'.

'Pojedinačnih ispada je bilo, ali mislim da je dobro da je HRT otvorio vrata braniteljima i da je održan okrugli stol da vidimo što bi branitelji željeli i kako da uskladimo njihove želje i mogućnosti HRT-a', pomirljivim tonom dan nakon projekcije filma kazala nam je Obuljen.

Pero Kovačević, bivši pomoćnik ministra branitelja, također nam je potvrdio da je rasprava na momente izlazila izvan granica dobrog ukusa i da nije trebalo biti tako. 'Išlo se povremeno na osobnu razinu pa je tako rečeno Radmanu da ima petokraku na čelu. Nije to bilo u redu. Film je zbilja dobar, a oni koji krunicu nisu vidjeli morali bi ga ponovno pogledati jer ja sam je vidio. Dobro je da je HRT otvorio svoja vrata braniteljima i da se napravio korak naprijed', istaknuo je Kovačević

Mučne situacije s projekcije organizirane u dobroj vjeri najviše su pogodile prvog čovjeka HRT-a koji je, dok je odgovarao na prizemne strasti iz publike, gutao knedle, ali je smogao snage odgovoriti da on 'kad pogleda u ogledalo, na svom čelu vidi jedino bore'.

'Čini mi se da vi u meni vidite osobu koja uređuje program, a to nije moj posao. Molim da uvažite to da sam i ja bio branitelj', branio se Radman dodajući kako razumije 'nagomilane frustracije branitelja'.