KONTROVERZNI NAPUTAK UNESCOA

Seksualna edukacija djece već od vrtića

13.09.2009 u 09:57

Bionic
Reading

UNESCOV naputak za seksualnu edukaciju djece poučava djecu i mlade o vezama, vrijednostima, stavovima, komunikacijskim vještinama, kulturi, društvu, zakonima i seksualnom ponašanju

Ministarstvo obrazovanja zaprimilo je Međunarodni naputak za seksualnu edukaciju, koji je sastavio UNESCO, a koji je digao na noge američke konzervativne udruge jer je 'preeksplicitan za malu djecu, promovira abortus kao pravo, preporučuje diskusije o homoseksualizmu, opisuje seksualnu apstinenciju kao samo jedan od mogućih izbora za preveniranje bolesti i neželjenih trudnoća i preporučuje raspravu o masturbaciji s djecom od pet godina'.

'Naša Uprava za međunarodnu suradnju upoznata je s Naputkom. Proslijedit ćemo ga svim stručnim tijelima, osobito Nacionalnom vijeću za kurikulum, koje će ga proučiti i vidjeti hoće li ga i kako implementirati u nastavne programe. Prema našem tumačenju, nismo obavezni usvojiti Naputak, on je samo smjernica koju možemo, ali i ne moramo prihvatiti', kaže Duje Bonacci, glasnogovornik Ministarstva obrazovanja.

U Naputku se navodi da je stvoren kako bi 'asistirao obrazovnim, zdravstvenim i drugim relevantnim vlastima u razvoju i implementaciji školske seksualne edukacije' tako što im predlaže set standarda specifičnih za određene dobne skupine, počevši od petogodišnje djece.

Glavni mu je cilj educirati mlade, osobito u nerazvijenom svijetu, kako bi se smanjio broj zaraženih HIV-om, oboljelih od AIDS-a i drugih spolno prenosivih bolesti, zatim broj neželjenih trudnoća te abortusa.

Nataša Bijelić iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), udruge koju je UNESCO kontaktirao pri izradi Naputka kaže da Naputak nije nikakva naredba vladama ili zemljama članicama nego samo preporuka o tome kako raditi seksualnu edukaciju s djecom i mladima da bi ona bila učinkovita.

'U Hrvatskoj još nema sustavne seksualne edukacije u školama niti posebnog predmeta o zdravstvenom odgoju koji bi se bavio i pitanjima seksualnosti', kaže Bijelić.

Zbog toga je CESI prije dvije godine podigao tužbu protiv Hrvatske pred Europskim odborom za socijalna prava (ECSR), na temelju koje je prošli mjesec Hrvatska oštro ukorena zbog homofobnih izjava u udžbenicima biologije koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

'Ti su udžbenici povučeni, a Ministarstvo upravo priprema očitovanje o cijelom slučaju koje će poslati Europskom odboru', rekao nam je Bonacci.

Sporni UNESCO-ov Međunarodni naputak o seksualnoj edukaciji je dokument od gotovo 100 stranica, koji daje naputke kako podučavati mlade u četiri dobne skupine - od pet do osam godina, od devet do 12 godina, od 12 do 15 i od 15 do 18+ godina - o šest osnovnih područja: veze; vrijednosti, stavovi i komunikacijske vještine; kultura, društvo i zakoni; ljudski razvoj; seksualno ponašanje te seksualno i reproduktivno zdravlje.

Kroz jednostavne i pregledne tablice UNESCO detaljno raščlanjuje svako od ovih područja za svaku dobnu skupinu. Tako, primjerice, pod područjem 'Veze' objašnjava da se djeca trebaju podučiti što je to obitelj, zatim prijateljstvo, ljubav i romantična veza, tolerancija i poštovanje, ozbiljna veza, brak i roditeljstvo.

Nadalje, raščlanjuje svako od tih mikropodručja pa, primjerice, preporučuje da se pod područjem 'Obitelj' djeca od pet do osam godina poduče da postoje različiti oblici obitelji (dvoroditeljske, jednoroditeljske itd.), da članovi obitelji imaju različite potrebe i uloge, da članovi obitelji mogu brinuti jedni o drugima na mnoge načine, da su obitelji vrlo važne u podučavanju vrijednostima.

U dobnoj skupini od devet do 12 godina već se uči o važnosti spolne jednakosti, komunikacije među članovima obitelji, a osobito djece i roditelja te kako bolesti (AIDS, HIV) mogu utjecati na strukturu obitelji.

Tinejdžeri od 12 do 15 godina učit će kako se osamostaljivati unutar obitelji, da su sukobi s roditeljima u pubertetu očekivani, da su ljubav, razumijevanje i međusobno poštovanje važni za dobro funkcioniranje obitelji i zdrave vezete da su prisilni i dječji brakovi štetni, a najčešće i protuzakoniti. Oni iznad 15 godina učit će kako problemi povezani sa seksom i vezama utječu na obitelj, misleći na HIV, neželjene trudnoće, abortus, istospolne veze.

Konzervativnim udrugama sporni dio odnosi se na potpodručje 'Seksualna i reproduktivna anatomija i fiziologija', koja za najmanju grupu preporučuje poduku o razlikama između spolnih organa, golotinji i sramu, pristojnom javnom ponašanju te činjenici da 'dječaci i djevojčice imaju intimne dijelove tijela i mogu osjećati zadovoljstvo kad ih diraju'.

U području 'Seks, seksualnost i seksualni životni ciklus' mališani se upoznaju s činjenicom da je većina djece znatiželjna oko svojih tijela, da je prirodno istraživati i dirati vlastito tijelo, da se 'tijelu može sviđati' kad ga se dira, da se diranje i trljanje genitalija naziva masturbacijom, da neki ljudi masturbiraju, a drugi ne, te da masturbacija nije štetna, ali se mora raditi u privatnosti.

Pod istim poglavljem preporučuje se dobnu skupinu od 9 do 12 godina podučiti činjenici da postoje različite seksualne orijentacije, starijoj grupi reći da se svaka seksualna orijentacija treba poštovati.

U području 'Reprodukcija' preporučuje se da se tinejdžeri upoznaju s kontracepcijom, rizicima ranih trudnoća, 'definicijom, razlozima za abortus i zakonskim statusom abortusa' te zdravstvenim rizicima povezanim s legalnim abortusom te onim ilegalnim.

Kod 'Zaštite od trudnoće' za najmlađe se preporučuje poučiti ih da djeca moraju biti željena, a da svi ljudi, neovisno religiji, porijeklu, rasi ili seksualnom statusu mogu podizati dijete i dati mu ljubav koju zavređuje. Kod grupe od devet do 12 godina ističe se kako je 'neimanje seksualnih odnosa naučinkovitiji oblik kontracepcije', no detaljno ih se poučava o kontracepciji, pa i abortusu.