REFERENDUM O AUTOCESTAMA

Bauk će priznati i potpise birača izvan Hrvatske

13.10.2014 u 16:41

Bionic
Reading

Ministarstvo uprave poručilo je danas da će inicijativi "Ne damo naše autoceste", koja prikuplja potpise za raspisivanje referenduma protiv monetizacije autocesta, priznati i potpise hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, bez obzira gdje budu prikupljeni

Čelnici inicijative danas su od Državnog izbornog povjerenstva (DIP) zatražili upute o načinu prikupljanja potpisa među biračima izvan Hrvatske, na što ih je DIP uputio da se obrate Ministarstvu uprave.

Organizatori prikupljanja potpisa ustvrdili su kako je Ministarstvo protumačilo da su za raspisivanje narodnog referenduma potrebni potpisi 10 posto ukupnog broja birača, u što su uključeni i birači koji nemaju prebivalište na području Hrvatske.

Od DIP-a su zatražili upute o načinu prikupljanja potpisa izvan Hrvatske "koji neće biti otežavajući u usporedbi s prikupljanjem potpisa na području Hrvatske, a da prikupljeni potpisi budu valjani".

DIP im je odgovorio kako nije ovlašten tumačiti odredbe Zakona o referendumu, pa bi se organizatori inicijative trebali obratiti Ministarstvu uprave.

Iz Ministarstva, pak, neslužbeno uzvraćaju kako DIP doista nije nadležan tumačiti Zakon, ali "nije nadležan ni tumačiti tko je nadležan tumačiti Zakon".

Ministarstvo ne može tumačiti na koji se način potpisuju peticije u drugim državama, rekao je Hini izvor iz Ministarstva, ali će uvažiti sve potpise hrvatskih državljana, bez obzira imaju li prebivalište u Hrvatskoj i bez obzira gdje su potpisi prikupljeni.

Ministarstvo uprave i u svim je dosadašnjim referendumskim inicijativama upozorilo Sabor da nije moglo utvrditi na kojim su mjestima prikupljeni potpisi, jer organizatori to nisu naveli na potpisnim kartonima, no Sabor ni jednom to nije problematizirao.

Dakle, sukladno dosadašnjoj praksi, ako organizatori donesu potpisne kartone s imenima hrvatskih državljana izvan Hrvatske, Ministarstvo će ih priznati, kazao je izvor iz Ministarstva koji je želio ostati neimenovan.