REALNI ROKOVI

Otvaranje poglavlja do 2010., ulazak u EU tek 2012.

12.09.2009 u 20:33

Bionic
Reading

Hrvatska očekuje uspješan nastavak pregovora s EU, po mogućnosti otvaranje svih pregovaračkih poglavlja do kraja ove godine i zatvaranje velikog broja njih, izjavio je glavni pregovarač s EU Vladimir Drobnjak nakon prvog sastanka pregovaračkog tima s premijerkom Jadrankom Kosor

Dan nakon što je sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom postigla važan dogovor o deblokadi hrvatskih pregovora koja traje već deset mjeseci, Kosor je u Banske dvore sazvala naše pregovarače s EU. Kako piše Jutarnji list, Kosor je pregovaračima i ministrima podijelila konkretne zadatke te zatražila da se svi u potpunosti posvete pregovorima jer EU opet dolazi na prvo mjesto ljestvice prioriteta hrvatske politike.

'Iako to nitko otvoreno ne želi reći, jasno je da je cilj dovršetka pregovora do kraja ove godine sada već u potpunosti izgubljen, a pregovarači kao realni rok ulaska u EU spominju 2012. Mi smo zbog slovenske blokade u pregovorima izgubili šest do 12 mjeseci. Ako sve bude išlo po planu, završetak pregovora možemo očekivati negdje sredinom sljedeće godine', doznaje od upućenih Jutarnji list.

Jedan od njih predviđa kako će nam za iduću godinu ostati pet ili šest poglavlja te kako bi pregovori mogli završiti najranije u svibnju. Završetak pregovora sredinom sljedeće godine pomiče i vrijeme ulaska Hrvatske u EU.

U pregovaračkom timu smatraju da je ulazak u Uniju realan tek 2012. godine. Nadaju se i da bi Hrvatska početkom sljedeće godine napokon mogla dobiti precizan datum ulaska u EU.

Na današnjem sastanku se, otkriva jedan od pregovarača, moglo čuti i da bi se Međuvladina pristupna konferencija radi otvaranja i zatvaranja poglavlja mogla održati već krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca. Podsjetimo, Hrvatska je u ovom trenutku spremna otvoriti devet od preostalih 11 poglavlja, a zatvoriti pet od preostalih 26.

Neslužbeno se doznaje da svaki pregovarač sljedećih dana za premijerku mora izraditi tablicu u kojoj će napisati što je dosad napravljeno u njegovu području i što još treba napraviti na planu usvajanja pravne stečevine Unije.

'Sastanak je protekao u optimističnom ozračju. Premijerka je bila odlučna i poručila je da je ovo jedinstvena prilika koju ne smijemo propustiti', ispričao je jedan od sudionika.

Kao posebno 'deficitarna' spominju se poglavlja tržišno natjecanje, poljoprivreda i pravosuđe. Stoga je jasno da najviše posla čeka ministra gospodarstva Damira Polančeca i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića.

Poseban su problem tzv. topnički dnevnici, koji priječe otvaranje pregovora u poglavlju o pravosuđu. Pregovarači se, kako doznajemo, danas nisu posebno bavili poglavljem pravosuđa, koje nam zbog suradnje s Haaškim sudom, odnosno topničkih dnevnika blokiraju četiri članice Unije.

'O borbi protiv korupcije, reformi pravosuđa i temeljnih prava ovisi uspjeh u tom poglavlju', rekao je Drobnjak.