NOGOMETNI POPULIZAM

Tko se kome više trpa: Grabar Kitarović nogometašima ili obrnuto?

13.10.2014 u 15:05

  • +5

Nogometašica Kolinda

Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL/tportal.hr

Bionic
Reading

Još kao djevojčica, Kolinda Grabar Kitarović voljela je udarati loptu. Kao jedina djevojčica u rodnom selu Lubarskoj igrala je nogomet s dječacima. Nekoliko desetljeća kasnije predsjednička kandidatkinja HDZ-a na nogometnom terenu demonstrira fizičku spremnost, nastojeći maskirati nedostatke koji je sputavaju u političkoj areni

U pokušaju osvajanja birača koji imaju sve manje živaca s Ivom Josipovićem, Kolinda Grabar Kitarović mora se prikazati odlučnijom kandidatkinjom koja neće kalkulirati i izbjegavati odgovor na svako iole konkretnije pitanje. To joj nikako ne polazi za rukom. Proradila je zato noga - kandidatkinja za predsjednicu RH izvela je u nedjelju početni udarac na finalnoj utakmici memorijalnog nogometnog turnira u spomen na generala Blagu Zadru u Vukovaru.

Crveno-bijela majica na Kolindi Grabar Kitarović nije, doduše, nikakva novost. Još kao veleposlanica Hrvatske u SAD-u 2008. slavila je pobjedu tadašnjih 'Bilić boysa' protiv Njemačke, a nekoliko sati nakon potvrde ulaska u predsjedničku utrku u lipnju 2014. osvanula je na Facebooku u hrvatskom dresu, bodreći Vatrene u srazu s Brazilom iz Bruxellesa. Jučerašnji dan provela je s nogometnom reprezentacijom na svetoj misi u Antunovcu kraj Osijeka, a u ovom gradu večeras će pohoditi susret Hrvatska - Azerbajdžan.

Osječanin Jaroslav Pecnik večeras neće na stadion Gradski vrt. Ovaj politički analitičar, koji daleko više od nogometa voli atletiku, podsjeća da stadionski populizam nije rezerviran samo za Kolindu Grabar Kitarović.

'To je karakteristika svih kandidata koji su sudjelovali u hrvatskim predsjedničkim izborima. Svatko je, prema mjeri svoje pameti, populistički djelovao i srljao da ga se vidi. Ako je nogometna reprezentacija tu, evo i naše gospođe Grabar Kitarović ili bilo koga drugog da se pokaže', navodi Pecnik.


Problem je, upozorava analitičar, u tome što zapravo Hrvatski nogometni savez kao krovna udruga pokazuje suviše simpatija prema kandidatkinji HDZ-a i 'pitanje je bi li iste simpatije dobio, recimo, gospodin Kujundžić'. Što se tiče Ive Josipovića, Pecnik pretpostavlja da bi nakon silnih sukoba s bivšim ministrom Željkom Jovanovićem i njega u HNS-u dočekali uz naklon, 'ali samo zato što je aktualni predsjednik i što će vjerojatno pobijediti, pa ne žele izazivati vraga'.

Nogometni populizam predsjedničkim kandidatima služi da bi profitirali na emocijama navijača. 'Opće je mišljenje da su vatreni navijači uglavnom više domoljubni, a HDZ koristi povratak domoljublju kao moto i nešto što može pokrenuti ovo društvo', precizira Pecnik.

Inače, kao kandidatkinji HDZ-a, Kolindi Grabar Kitarović nogometni populizam možda nije nužan. 'Ona je ovdje apsolutno prihvaćena za velik dio stanovništva. U pet slavonskih županija HDZ je najprisutnija stranka, a predstavlja se kao stranka koja je stvorila Hrvatsku i samim time automatski je prihvatljiva dobrom dijelu biračkog tijela. Dio radikalno desnih birača smatra da je sve što je od HDZ-a izdajničko i loše; takva politika prvenstveno stiže od HDSSB-a, što ne znači da na parlamentarnim izborima neće naći zajednički jezik', zaključuje Pecnik.