PULA

Uljanik: porinut brod 'Grande Senegal'

12.09.2009 u 16:11

Bionic
Reading

U pulskom brodogradilištu 'Uljanik' danas je u more porinut brod 'Grande Senegal' kao četvrti brod iz serije od sedam višenamjenskih brodova za prijevoz automobila, kamiona i kontejnera nosivosti 24.800 tona koje 'Uljanik' gradi za talijanskog brodara 'Grimaldi grupu'

Ovaj će brod istodobno na dvanaest paluba, od čega su dvije prilagodljive, moći prevoziti oko 3.890 autombila i 1.360 kontejnera. Dužina broda iznosi 210, širina 32 a visina 21 metara te može razvijati brzinu od 21,9 čvorova.

Ovo je treće ovogodišnje porinuće u 'Uljaniku' od ukupno pet planiranih a tijekom ove godine pulsko je brodogradilište dosad vlasnicima isporučilo tri broda. Ugovor za gradnju 'Grande Senegala' potpisan je u listopadu 2005. godine dok je kobilica položena u travnju ove godine.

Kako se čulo na svečanosti porinuća, 'Uljanik' ovim višenamjenskim brodovima za prijevoz automobila, kamiona i kontejnera otvara vrata novog tržišnog segmenta i nameće se na svjetskom tržištu kao graditelj složenijih i skupljih brodova manjih serija.

Ovo je ujedno 15. brod za 'Grimaldi grupu', najvećeg Uljanikovog partnera u posljednjih deset godina.

Nakon porinuća na navoz je položena kobilica za gradnju petog broda za prijevoz kontejnera, automobila i kamiona 'Grande Cameroon', istovjetnog 'Grande Senegalu', kojeg 'Uljanik' gradi za 'Grupu Grimaldi'.