KANADSKO BABLJE LJETO U DALMACIJI

Hrvatska je super, ali ipak malo preskupa

11.10.2014 u 10:46

Bionic
Reading

Sredinom listopada veliki broj turista još uvijek uživa u ugodnom 'babljem ljetu' u Dalmaciji. Naše današnje sugovornike, kanadski bračni par umirovljenika u ranim šezdesetim godinama, sreli smo na Pjaci, glavnom gradskom trgu u Hvaru

Oni su uživali u šetnji najvećim povijesnim trgom u Dalmaciji po predivnom sunčanom vremenu, u još uvijek vrlo posjećenom Hvaru. Iako je sezona 'partijanja' već završila, vidjeli smo i veliki broj mladih ljudi, uglavnom Amerikanaca, na plaži, ali i na Fortici, utvrdi iznad grada. Naši sugovornici Terry i Douglas su iz Toronta i već pet-šest godina uživaju sve dobrobiti kvalitetno uređenog kanadskog mirovinskog sustava.

Na Hvar su doputovali na jednodnevni izlet iz Splita, u kojem borave već tjedan dana. U Hrvatsku su došli nakon desetak dana provedenih u talijanskim gradićima na obali Tirenskog mora i u Rimu. Iz glavnog grada Italije u Split su doputovali avionom, a nakon Hrvatske odlaze još sedam dana u Veneciju. Pitali smo Terry i Douglasa zašto su se odlučili na takav raspored boravka koji uključuje i sedam dana u Hrvatskoj.
Terry nam je rekao da su on i supruga već posjetili Hrvatsku 2011. godine kruzerom. 'Prvi put smo bili prije tri godine i tada smo posjetili Split i Dubrovnik. U Dubrovniku smo sami istraživali grad, a u Splitu nismo tada, na žalost, imali dovoljno vremena za razgled i posjet. Općenito, kruzeri prekratko borave u lukama, sve je okrenuto potrošnji na brodu i zato više nećemo ići na takva putovanja. Ipak, taj prvi posjet nas je motivirao da se vratimo u vašu zemlju i odabrali smo Split za mjesto boravka dok smo tu', rekao nam je Douglas. Terry nas je informirala da su iz Splita išli na preporučene izlete po Dalmaciji.

'Danas je naš predzadnji dan boravka u Dalmaciji. Prije toga smo bili u Šibeniku i na vodopadima (NP Krka) te na planini Biokovo. I Hvar je predivan, uživali smo cijelo jutro u šetnji, a bili smo i na ručku na rivi. Ipak, od svega viđenog, izdvojila bih upravo Split kao najljepši doživljaj u Dalmaciji, posebno Peristil i Rivu, to su magična mjesta', naglasila je Terry.

Douglas se složio s mišljenjem svoje supruge. 'Kada smo prvi dan došli s aerodroma nakon leta iz Rima, vozač agencije koja je organizirala naš boravak u Hrvatskoj nas je dovezao u luku i na splitsku rivu. Bila je subota poslijepodne i šetalište je bilo puno ljudi, brodovi u luci, sunce, mirna i opuštena atmosfera, fantastično... Smjestili smo se za deset minuta u hotelu i opet izašli vani. Proveli smo cijelo poslijepodne na toj Rivi, gledali šetače i uživali na suncu. Kasnije smo od vodiča doznali da je Riva popularno okupljalište građana, nije ni čudo, zaista smo uživali', rekao nam je Douglas.

Upliv crkve u kanadsko školstvo

Terry je, kao učiteljicu u mirovini, zanimalo kakav je sustav školstva u našoj zemlji, a posebno utjecaj crkve na obrazovni sustav. Informirali smo je da je školstvo javno i sekularno, iako ima povremenih 'incidenata', primjerice kada se održe molitve prije nastave ili stavi kip Gospe u školu. 'To i nije nešto strašno, u Kanadi smo suočeni s puno većim problemom: dio školskog sustava je građanski, a drugi dio pod kontrolom Katoličke crkve. Međutim, problematično je što su oba sustava financirana iz proračuna države, ali se u katoličku školu možete upisati samo ako ste kršteni i pripadnik kršćanske zajednice. Iako smo katolici, takav model smatramo neprihvatljivim jer smatramo da je to štetno za našu zajednicu', tvrdi umirovljena kanadska učiteljica Terry, majka četvero, sada već odrasle djece.

On je inače umirovljeni financijski stručnjak, a Terry je bila učiteljica. Oboje su sada vrlo aktivni kao suradnici u svjetskoj humanitarnoj organizaciji 'Habitat for humanity'. Oni svoj humanitarni rad predstavljaju kao prirodan i logičan odabir dok su u mirovini. 'Mi smo izgradili svoje karijere i zaslužili mirovine, a sada je red da društvu na neki način vratimo dio toga. I nismo samo kao organizacija aktivni u Africi ili Aziji, pomogli smo i žrtvama uragana Katrina, kao i žrtvama sloma nekretninskog tržišta u Sjedinjenim Američkim Državama', pojasnio nam je Douglas koji je svoje financijske vještine stavio u službu humanitarnog rada.

Najpoznatiji aktivist te organizacije je bivši američki predsjednik Jimmy Carter. Pitali smo naše sugovornike o njihovim dojmovima za boravka u susjednoj Italiji. Uglavnom su vrlo zadovoljni, ali imaju primjedbe na higijenu u Rimu. 'Rim je vrlo prljav grad, ali takav je, primjerice, i New York. Ovdje smo vidjeli besprijekornu čistoću gdje god smo bili', kaže Terry. Ona nadalje smatra da je Hrvatska u cjelini skupa zemlja za turiste, ne toliko kao Italija, ali svejedno je skupa.

S obzirom na peripetije koje strani turisti dožive na Biokovu, s kojeg se mnogi ne uspiju vratiti bez pomoći HGSS-a, zanimalo nas je njihovo iskustvo s našom mitskom planinom. 'Bilo je dobro, iako je prvi dio dana bio oblačan i bilo je malo kiše. Prije svega, predivan krajolik! Hodanje i penjanje je bilo relativno lako i bezopasno. Mi jesmo u dobroj kondiciji, ali nismo baš mladi. Sličan izlet imali smo u Italiji na jednoj planini, doveli su nas, slično kao i ovdje, s terencem vrlo visoko, ali hodanje i spuštanje u Italiji u jednoj fazi nije bilo nimalo ugodno, rekao bih čak i da je bilo opasno, po kamenju koje nam se kotrljalo pod nogama. Nakon planine izdvojio bih odlazak na vodopade na Krki, laka i ugodna šetnja u predivnoj prirodi', zaključio je Douglas.