KOSOR U STUTTGARTU

'Imamo zbog čega biti ponosni'

11.09.2009 u 18:32

Bionic
Reading

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je u petak u Stuttgartu kako je hrvatsko-slovenski dogovor o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om i rješavanja graničnog prijepora nova stranica u nastojanjima Hrvatske da uđe u Uniju i rješavanju slovenske blokade hrvatskih pregovora

'Okrenuli smo novu stranicu i u nastojanjima da Hrvatska postane članicom Europske unije i u rješavanju blokade, koja je sada iza nas', rekla je Kosor predstavnicima hrvatskih udruga koji su se okupili u generalnom konzulatu.

Premijerka je kazala da će se intenzivno nastaviti pregovarački proces te kako se nada da će taj posao biti gotov do kraja ove godine ili u početku sljedeće, a da će Hrvatska 'vrlo brzo' postati i punopravnom članicom EU-a.

'Puna sam pouzdanja u europsku budućnost Hrvatske', rekla je Kosor koja je u petak doputovala u Stuttgart na sastanak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a već je razgovarala s predsjednikom vlade pokrajine Baden Wuerttemberga Guentherom Oettingerom.

Po riječima premijerke Kosor, Hrvatska će do kraja ove godine završiti svoju domaću zadaću, a to je važno prije svega zbog same Hrvatske i budućnosti novih naraštaja. Kosor je rekla kako se Hrvatska treba ponositi svime što je učinila u kratku vremenu.

'Treba nam malo više i ponosa i samopouzdanja, a imamo i zbog čega biti ponosni', kazala je. Predstavnicima hrvatskih udruga u Stuttgartu, gradu u kojem živi gotovo 100.000 Hrvata, Kosor je govorila i o mjerama koje je poduzela hrvatska vlada, ocijenivši da su mnoge mjere bile vrlo bolne, ali potrebne. Od njih je navela i uvođenje posebnog poreza od četiri posto i povišenje PDV-a, ali je naglasila da su ljudi s manjim primanjima zaštićeni, a da se to često zaboravlja. Istaknula je da sada nema teškoća ni s proračunom ni s isplatom plaća i mirovina.