PRVE REAKCIJE

Europa pozdravlja dogovor Kosor - Pahor

11.09.2009 u 13:52

Bionic
Reading

Europska unija u petak je pozdravila hrvatsko-slovenski dogovor o načinima za rješenje graničnog prijepora te objavila da Hrvatska sada može nastaviti pregovore o pristupu EU-u. 'To pozdravljamo... Znači da smo sada spremni kao Europska unija nastaviti s pristupanjem Hrvatske', rekao je Frederik Reinfeldt, premijer Švedske, koja predsjeda Unijom. Reinfeldt je izjavu u Kleinmondu u Južnoj Africi gdje sudjeluje na susretu na vrhu EU-a i Južne Afrike

Slovenija je spremna deblokirati pristupne pregovore Hrvatske s Europskom unijom, javile su svjetske agencije o sastanku premijera dviju zemalja koji su se u petak u Ljubljani dogovorili o nastavku pregovora o rješavanju graničnog prijepora.

Neobično zadovoljan EPP

Europska pučka stranka (EPP) pozdravila je slovensko-hrvatskidogovor. 'Neobično smo zadovoljni dogovorom koji su postigle dvije strane u duhudobrosusjedskih odnosa. Hrvatski pristupni pregovori, koji imaju golemoznačenje za Hrvatsku i za regiju, sada se mogu nastaviti prvotnopredviđenom brzinom', izjavio je čelnik zastupničkog kluba EPP-a Joseph Daul, čestitajući objema stranama. 

Slovenska tiskovna agencija STA ističe da je hrvatska premijerka Jadranka Kosor u izjavi švedskome predsjedništvu u petak obećala da "nijedan dokument, stajalište, pisana ili usmena izjava u pregovaračkom procesu ne prejudicira konačno rješenje granice".

Slovenska agencija prenosi da je Kosor u pismu švedskome predsjedništvu izvijestila o dogovoru dviju strana da se "granični spor riješi međunarodnom arbitražom, kako je predlagala Europska komisija" i da će se pregovori nastaviti gdje su stali 15. lipnja 2009.

Francuska agencija AFP
ističe da se u zamjenu za slovensku deblokadu pregovora hrvatska premijerka obvezala poslati u Bruxelles izjavu u kojoj navodi da dokumenti koje Zagreb predaje u sklopu pregovora s EU-om ne prejudiciraju granično rješenje.

Srbijanska agencija Tanjug prenijela je vijest da su se Ljubljana i Zagreb dogovorili o deblokadi hrvatskih pregovora, s napomenom da je to bio nastavak dijaloga premijerke Kosor i premijera Pahora započeta 31. srpnja.

Slovenija je od prosinca 2008. blokirala hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom.

RH - lokomotiva regije

Austrija je s veseljem reagirala na hrvatsko-slovenski dogovor. 'Vrlo dobar znak za Europu je da su obje strane vlastitim snagamanapokon pronašle izlaz iz slijepe ulice', rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger. 'Sada se mora ubrzati i nadoknaditi izgubljeno vrijeme. Naš je cilj bioi ostaje nepromijenjen: Hrvatska mora postati 28. članica EU-a',istaknuo je ministar, aludirajući na najave da bi Islandtrebao ubrzanim postupkom postati članom EU-a. Spindelegger je Hrvatsku opisao 'lokomotivom' čitave regije.

Agencija Reuters citira izjavu premijera Boruta Pahora da će njegova "vlada odmah poslati prijedlog (u Bruxelles) da Slovenija ukloni ograničenja za pregovarački proces Hrvatske s Europskom unijom".

Britanska agencija, koja je izvješće popratila i tekstom o ključnim prijepornim pitanjima između Hrvatske i Slovenije, piše da je Kosor pismo švedskom predsjedništvu poslala faksom iz Ljubljane.

Europska komisija šest mjeseci pokušavala je posredovati u deblokadi pregovora, no kako to nije uspjelo, repustila je Zagrebu i Ljubljanu da rješenje nađu izravnim razgovorima, dodaje Reuters.

Njemačka agencija dpa izvijestila je o dogovoru Ljubljane i Zagreba te citirala izjavu premijerke Kosor da su dvije susjedne države "otvorile novo poglavlje u odnosima i pokazale da prijateljski odnosi i poštovanje mogu voditi do rješenja problema".

Dpa podsjeća da se Hrvatska i Slovenija, koje su nekad bile u sastavu Jugoslavije, spore zbog granice u Piranskom zaljevu.

Vijest o hrvatsko-slovenskom dogovoru o deblokadi hrvatskih pregovora prenijela je iz Ljubljane i američka agencija AP