POLITIČARI KOD KARDINALA

Kome i čemu služe razglednice iz Bozanićevih dvora?

03.10.2014 u 12:28

  • +2

Bozanić s političarima

Izvor: Promo fotografije / Autor: Fotomontaža tportala

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić posljednjih tjedana u svojim dvorima okuplja najzvučnija politička imena s desnice - od HDZ-ovih Kolinde Grabar Kitarović i Tomislava Karamarka do Milana Kujundžića, predsjednika Hrvatske zore. Teme su sastanaka tajne, a svrha im se vidi samo u predizbornoj propagandi. Susrete političara s kardinalom za tportal.hr komentira sociolog religije i diplomat dr. Ivica Maštruko

Veliki kritičar aktualne SDP-ove vlasti kardinal Josip Bozanić posljednjih dana intenzivno se sastaje s desno orijentiranim političarima koji u zahuktaloj predkampanji traže svu moguću podršku koju mogu dobiti.

U utorak se sastao sa šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, a jučer s predsjednikom Hrvatske zore i bivšim HDZ-ovcem Milanom Kujundžićem. Kod njega je prije dva tjedna bila i HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu Republike Kolinda Grabar Kitarović. Sva tri sastanka zabilježena su na web-stranici Zagrebačke nadbiskupije običnom informacijom da je sastanak održan i zajedničkom fotografijom pojedinog političara s Bozanićem. Nijedna strana nije rekla apsolutno ništa o povodu, temi ili cilju zajedničkog sastanka.

Sociolog religije Ivica Maštruko kaže da takvi sastanci nisu neuobičajeni za vrijeme predkampanje, no ističe kako smatra da te sastanke nije inicirao kardinal Bozanić: 'Njemu je samo dobrodošla izražena želja njegovih posjetitelja da razgovaraju s njime kako bi poslali poruku na čijoj su strani kardinalove političke simpatije. No to nije njegova inicijativa, a ni neka posebna potreba.'

Politički vođe desnice, kaže Maštruko, često žele da u javnost dospije poruka kako su bliski stavovima katoličke hijerarhije. 'Time pokazuju da očekuju podršku Crkve na predstojećim izborima, dok pritom nisu važni sadržaji razgovora s Bozanićem, nego sama činjenica objave u javnosti', kaže Maštruko i naglašava: 'Radi se, dakle, o čistoj političkoj propagandnoj djelatnosti lišenoj ikakvih sadržaja, ali s prilično jasnim političkim porukama.'

Premda Bozanić pristaje biti političko sredstvo za PR, Karamarku, Kolindi Grabar Kitarović i Kujundžiću razglednice iz Nadbiskupskih dvora neće previše pomoći. 'Pred našim biračima to neće pomoći ni odmoći. Oni su samo poput propagandnog plakata u promidžbenim aktivnostima', kaže Maštruko i dodaje da bi Bozanić pristao vjerojatno i na sastanak s premijerom i šefom SDP-a Zoranom Milanovićem, da ga ovaj to traži, no smatra da Milanoviću to nijedan PR djelatnik u ovom trenutku ne bi savjetovao, jer bi njemu susret s Bozanićem samo donio kritike i s ljevice i s desnice.

Podsjetimo, Bozanić se ove godine sastao i s novim, nestranačkim ministrom obrazovanja Vedranom Mornarom oko zdravstvenog odgoja i drugih tema kontroverznih za Crkvu. Taj su susret mnogi kritizirali smatrajući da jedan ministar, predstavnik sekularne države, nema što tražiti od predstavnika crkvene vlasti koja se ne bi smjela miješati u državne stvari.

Primio je kardinal u svoje dvore ove godine i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a za Božić 2013. posjetio ga je i predsjednik Republike Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom Josipović.

Političku promociju među konzervativnijim biračima u Zagrebu kod Bozanića je zatražio čak i SDP-ov Rajko Ostojić u veljači 2013., kada je još bio kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Protokolaran susret s Bozanićem odradio je na početku mandata 2012. još jedan nestranački ministar pravosuđa, Orsat Miljenićkada je u ime Vladine Komisije s vjerskim zajednicama uređivao 'odnose s državom'. Detalji ni ovoga sastanka nisu bili poznati javnosti.