PREMIJER S PROSVJEDNICIMA

HRT: Nema govora o cenzuri susreta u SAD-u

02.10.2014 u 14:37

Bionic
Reading

S HRT-a demantiraju to da je cenzuriran susret premijera Zorana Milanovića i pristaša Saveza za očuvanje čistog Jadrana (Clean Adriatic Sea Alliance, CASA), do kojeg je došlo u nedjelju u Seattleu. CASA se požalila da je HRT snimio, ali nije prikazao susret premijera Milanovića s aktivistima koji su protiv bušenja i eksploatacije nafte i plina u hrvatskom dijelu Jadrana, te je pozvala istomišljenike da zbog toga prosvjeduju na društvenim mrežama

'Nema govora ni o kakvoj cenzuri. Radi se naprosto o uredničkoj procjeni da usputan susret s vrlo malim brojem pojedinaca ne treba 'gurati' u izvještaj s ostalim događajima dana. Međutim slikom se jučerašnji susret i u objavljenim izvještajima vidio u tri navrata', poručila je Dorotea Lazanin Jelenc, glasnogovornica HRT-a, u odgovoru tportalu.

'Napominjemo i kako je naša američka dopisnica osim slike snimila izjavu organizatora prosvjeda Sama Ivicha koja će biti objavljena u prilogu za emisiju 'Glas domovine' zajedno s izjavama ostalih iseljenika koji su bili na dočeku hrvatskog premijera. Dakle o cenzuri apsolutno nema govora, već isključivo o legitimnoj uredničkoj odluci u kojoj će se od naših brojnih emisija što objaviti', navela je Lazanin Jelenc.

Podsjetimo, aktivisti CASA-e s transparentom 'DOBRODOŠLI, premijeru Milanoviću - Kad se vratite kući, molimo Vas, nemojte dozvoliti bušenje NAŠEG Jadrana' popričali su s predsjednikom Vlade te ga pozvali da ustane u zaštiti hrvatskog nasljeđa koje je snažno vezano uz čist ekosustav Jadranskog mora.

'On je pokušao ublažiti našu zabrinutost zbog rizika po okoliš ili katastrofe rekavši da bi se uglavnom vadio plin. Rekao sam mu da je to i dalje ekstremno prljav proces ekstrakcije koji zagađuje naša mora', prepričao je osnivač CASA-e Sam Evich.

U CASA-u su 'krajnje razočarani' time što Milanović poručuje da je bespomoćan u odnosu na situaciju u kojoj se bušenje jadranskog podmorja predstavlja kao gotov čin.