UVIJEK ZABAVNO

Splitsko vijeće: Jedna prijetnja pištoljem, Baldasar 'kupio' glas?

02.10.2014 u 14:32

Bionic
Reading

U očekivanju rasprave o dodjeli Turističke palače na Rivi na 30-godišnje plodouživanje privatnoj tvrtki Valleus, splitsko Gradsko vijeće uzbunila je dojava o prijetnji: Jedan je gradski ugostitelj gledao prijenos sjednice na televiziji i silno se iznervirao spominjanjem njegovog slučaja pa se prema zgradi Banovine zaputio s dva pištolja

Informacija je brzo prostrujala među vijećnicima, a neki od njih dosta su se i prepali, no spomenuti ugostitelj na koncu nije došao do sjedišta splitske gradske uprave. Navodno su ga smirili.

Prijetnja nije službeno prijavljena splitskoj policiji, no nakon poziva novinara ipak je poslana ophodnja koja bi trebala ispitati slučaj.

U međuvremenu se splitski vijećnici pošteno zabavljaju raspravljajući o izvještaju o izvršenju gradskog proračuna i izvještaju o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci ove godine. Točke su prošle zahvaljujući podršci Kerumovog HGS-a, no svi kombiniraju i kalkuliraju kako će se odvijati stvari oko Turističke palače jer je Kerum najavio da u ovom slučaju neće dati podršku.

Čini se da je Baldasar ipak dobro odradio matematiku te da je i dalje uvjeren u svoj uspjeh: kako tportal doznaje, presudan glas vjerojatno će dobiti od Damira Ćosića Rode, HDZ-ovog koalicijskog partnera koji je donedavno bio član HSP AS-a. Prije nekoliko mjeseci posvadio se s Ružom Tomašić i otišao iz stranke, ali mandat u Gradskom vijeću zadržao je za sebe i postao nezavisni vijećnik.

Ćosić je već u uvodu sjednice postavio nekoliko pitanja koja su se odnosila na Gorana Kačunića, poduzetnika koji je poslao najbolju ponudu na natječaju za Turističku palaču i eliminiran je zbog navodnih formalnih propusta. Pokušao je navesti Baldasara da prizna kako je u začetku Kačunićeve moći nekadašnji pročelnik za splitsku gradsku imovinu Ranko Ostojić, no nije uspio...

Uglavnom, uz Ćosićevu podršku računa se da je omjer snaga po pitanju Turističke palače 16 prema 16. Vrati li se na sjednicu Ivan Grubišić - koji se nakon stanke za ručak tradicionalno povukao na počinak - ili ukoliko vijećnicu napusti još koji vijećnik, eto gradonačelniku dovoljno ruku za ostvarivanje svih njegovih planova.

Sam Ivan Grubišić, inače, jutros se pojavio na sjednici nakon što je reaktivirao svoj mandat, ali čini se da ga i dalje muči previše obveza pa je zatražio da se sjednice Gradskog vijeća usklade s planom rada Sabora. Navratio je, naravno, i Željko Kerum, ali po običaju se zadržao tek oko sat vremena.