ENFANT TERRIBLE

Predsjednik Ivo Josipović razriješio Dejana Jovića

02.10.2014 u 11:58

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović razriješio je svoga glavnog analitičara Dejana Jovića, saznaje tportal od Danje Šilović Karić iz Ureda predsjednika RH. Dejan Jović se našao u središtu skandala jer je u članku objavljenom 29. rujna u časopisu Politička misao Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu ustvrdio da je referendum o hrvatskoj nezavisnosti u svibnju 1991. bio 'vrlo neliberalan' te da nije održan u slobodnim okolnostima. Zbog Jovićeve teze HDZ je održao izvanrednu konferenciju za novinare

'Predsjednik Josipović ne slaže se s tezom o nedemokratičnosti referenduma o samostalnosti Republike Hrvatske koju je iznio Dejan Jović. Kako je već u srijedu izjavio, predsjednik Josipović, suprotno od Jovića, smatra da je referendum o hrvatskoj neovisnosti bio održan u demokratskom ozračju. Referendum je bio sudbonosan jer su‎ politika Slobodana Miloševića i tenkovi prijetili Hrvatskoj', naveli su iz Ureda predsjednika.

Dejan Jović neliberalnim smatra sve referendume o neovisnosti koji su 1991. i 1992. održani na području bivše SFRJ.

'Naši referendumi o nezavisnosti bili su – osim crnogorskog iz 2006. – vrlo neliberalni. Možda su bili 'demokratični' ako se pod 'demokracijom' podrazumijeva samo utvrđivanje koga ima više, a koga manje. No liberalni sasvim sigurno nisu bili jer nije bilo dovoljno slobode da bi svatko bez opravdanog straha od drastičnih posljedica mogao reći točno ono što misli', piše Dejan Jović, inače glavni i odgovorni urednik časopisa Politička misao.

'Agresivnost i nasilje bile su glavne karakteristike naših 'referenduma o nezavisnosti'. Oni su održani kao jedna vrsta uvertire u rat, ili prve epizode rata, a ne s ciljem stvaranja mira', napisao je Jović, čiji stavovi, kako je naveo, ne izražavaju stav nijedne institucije.

Članak Dejana Jovića, objavljen u časopisu Politička misao 29. rujna, možete pročitati ovdje