ISLAMISTI U HRVATSKOJ

MUP pokrenuo istragu nakon ranjavanja Zagrepčanke u Siriji?

01.10.2014 u 19:42

Bionic
Reading

Priča o Zagrepčanki Dori Bilić koja je ranjena dok se borila na strani džihadista u Siriji postaje sve intrigantnija. Kako RTL neslužbeno doznaje, ministarstvo unutarnjih poslova zbog ovog slučaja istražuje više sličnih slučajeva u Hrvatskoj

U jednoj mirnoj zagrebačkoj ulici odrasla je danas 27-godišnja Dora Bilić. Njezin put od bivše učenice 16. gimnazije do radikalne islamistice počeo je nakon srednje škole kada se odselila u London. Posljednjih pet godina nije se vraćala kući, a vijest o tome da je ranjena dok se borila na strani islamista šokirala je susjede.

'Teško je nešto reći, šta se to događa u osobi da se odluči na ovakvo što', kaže susjed obitelji Bilić, Milan Brkić.

Dora se navodno dvaput udavala, a u Siriji boravi od prošle godine. RTL neslužbeno doznaje da policija zbog ovog slučaja istražuje koliko bi moglo biti sličnih slučajeva u Hrvatskoj.

'Ova djevojka, to je, ja mislim, čisti avanturizam potaknut mladošću. Ono što je zanimljivo je da su regrutni centri recimo Beč i London, što su visoko razvijeni stari gradovi zapadne civilizacije', kaže sociolog Tarik Kulenović, autor knjige 'Politički islam'.

Prema dosad prikupljenim informacijama, policija smatra da u Hrvatskoj nema prijetnje jer nema regrutnih centara u kojima se vrbuju potencijalni borci na strani Islamske države, no pod posebnom je prismotrom nekoliko pojedinaca za koje se sumnja da bi mogli biti povezani s ekstremističkim skupinama.

U ponedjeljak je u Belgiji počelo suđenje 45-orici belgijskih državljana za koje se sumnja da su se borili na strani Islamske države te da su regrutirali još barem 300 boraca. Američki predjsednik Obama procijenio je da se najmanje 12 tisuća osoba iz više od 80 zemalja u posljednjih godinu dana priključilo ekstremističkim organizacijama u Iraku i u Siriji.