KRAJ TRZAVICA

Kosor i Pahor dogovorili deblokadu

11.09.2009 u 17:47

Bionic
Reading

Hrvatska i Slovenija postigle su dogovor o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU i nastavku pregovora o rješavanju graničnog prijepora, objavili su u petak u Ljubljani hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor nakon razgovora

Hrvatska i Slovenija postigle su dogovor o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU i nastavku pregovora o rješavanju graničnog prijepora, objavili su u petak u Ljubljani hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor nakon jednosatnih razgovora.

Hrvatska premijerka danas je švedskom predsjedništvu EU poslala izjavu da nijedan dokument, stajalište, pismena ili usmena izjava u hrvatskom pregovaračkom procesu ne prejudicira državnu granicu Hrvatske i Slovenije. U tom jamstvu također se navodi da nijedan dokument ili jednostrani potez nakon 25. lipnja 1991. nema pravni učinak u rješavanju graničnog spora bilo na arbitražnom sudu ili u tijeku pregovaračkog procesa. Hrvatska premijerka tu je izjavu poslala faksom iz zgrade slovenske vlade.

Ugodna šetnja Ljubljanom

Pahor je kazao da se pregovori o rješavanju graničnog spora nastavljaju u okviru EU s točke na kojoj su prekinuti 15. lipnja ove godine kada je na stolu bio posljednji prijedlog povjerenika za proširenje Ollija Rehna. Slovenski premijer rekao je da će slovenska vlada odborima za vanjske i europske poslove slovenskog parlamanta predložiti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

Ako vladin prijedlog dobije potporu u parlamentu Pahor je kazao da je dogovor da se pristupni pregovore što prije nastave, odnosno da će dvije zemlje pozvati švedsko predsjedništvo da što prije organizira pristupnu konferenciju kako bi se istodobno ukinula blokada i nastavili pregovori o rješavanju graničnog problema.

Kosor je kazala kako se u tom slučaju međuvladinoj konferenciji 'nada već krajem rujna'.

Slovenija je blokirala devet poglavlja za otvaranje i pet za zatvaranje.

Oboje premijera izrazilo je veliko zadovoljstvo postignutim dogovorom i ocijenilo ga uspjehom i pobjedom dijaloga i zaštite interesa obiju država i naroda.

I Kosor i Pahor smatraju da dogovor predstavlja "win-win" situaciju odnosno pobjedu za obje strane.

Suglasili su se da ovaj dogovor otvara novo poglavlje u odnosima dviju zemalja, odnosno, kako je istaknula hrvatska premijerka 'poglavlje prijateljstva i međusobnog uvažavanja'.

Na kraju izjava za medije nakon kojih nisu bila predviđena novinarska pitanja rečeno je da će ovaj dogovor omogućiti i jačanje gospodarske suradnje.

Pahor je našoj premijerki platio kavu

Nakon gotovo povijesnog sastanka premijerka Kosor i njezin kolega Pahor odlučili su se prošetati ulicama Ljubljane, te su u svratili u hotel Union na kratku kavu. Naša je premijerka jednom slovenskom novinaru rekla kako je kava bila jako fina, a račun je platio domaćin, premijer Pahor.

O važnosti današnjeg susreta govori i činjenica da je na sastanku bio i veliki broj veleposlanika iz europskih zemalja.

Europska komisija nije htjela za sada komentirati kada bi se mogli nastaviti hrvatski pristupni pregovori, ističući da čekaju podrobnije informacije sa sastanka premijera Hrvatske i Slovenije.

'Prerano je sada reći, sačekajmo da vidimo kakav je sadržaj sastanka', rekao je glasnogovornik Europske komisije Amadeu Altafaj Tardio

Jadranka Kosor i Borut Pahor dosad su se sastali dva puta otkako je hrvatska premijerka stupila na dužnost.

Na prvom sastanku u Trakošćanu 31. srpnja dvije su zemlje dogovorile okvirni plan prema kojem bi se do kraja ove godine moglo pronaći rješenje graničnoga spora i blokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Na drugom sastanku u Gdansku prije deset dana, na marginama obilježavanja 70. godišnjice početka II. svjetskog rata, taj je rok premijer Pahor pomaknuo na nekoliko tjedana.