'CENTAR PAMETI'

Milanović u Ciscu: Ovo su ljudi od kojih možemo imati koristi

30.09.2014 u 21:41

Bionic
Reading

Ministar Boris Lalovac sjedio je u utorak navečer za istim ovalnim stolom kao i premijer Zoran Milanović, premda je Lalovac bio u Zagrebu a Milanović u San Joseu u SAD-u. To je bio dio demonstracije američke tvrtke Cisco o tome kako tehnologija može olakšati život svima, pa evo i političarima

Jedna polovica virtualnog konferencijskog stola Cisca nalazila se u Zagrebu, a druga polovica u San Joseu u SAD-u. U Zagrebu je sjedio ministar financija Boris Lalovac, a u Americi premijer Zoran Milanović i ministri Vedran Mornar te Siniša Varga.

Milanović je u San Joseu nakon razgovora s čelnicima tvrtke CISCO rekao da je to 'centar svjetske pameti i stvari koje se događaju, a počinju ovdje, nešto su u što se treba uključiti na vrijeme'.

Predstavnici Cisca pokazali su hrvatskom izaslanstvu što je tzv 'immersive tele-presence': polovina ovalnoga stola stvarna je i za njim sjede sudionici razgovora, a druga je polovina 'virtualna' i na ekranima se vide udaljeni sudionici razgovora.

'Velike se promjene događaju u svijetu, kojih možda nismo ni svjesni, i zato je ovo jedno od mjesta u koje treba doći i vidjeti kakvu korist iz toga možemo izvući', rekao je Milanović nakon posjeta Ciscu.

Naglasio je da predstavnici Vlade nisu došli kao kupci i nikakvih ugovora te vrste nema te dodao da je sam razgovor s čelnicima kompanija, 'ljudima koji su svjetski prvaci u svom poslu i od kojih možemo imati koristi', nešto što vrijedi nekoliko dana u Americi.

Također je kazao, što se tiče tehnologija i noviteta koje su prezentirane na sastancima, da su to sve procedure koje povećavaju produktivnost i donose veću zaradu, ali ne prolaze niti bez kompliciranih društvenih dogovora jer utječu na vrstu i broj radnih mjesta. 'Ali ako stojimo na mjestu, ništa se neće promijeniti', zaključio je Milanović.

Po Lalovčevim riječima, nužno je koristiti se novim tehnologijama. Moguće je, kaže, da to u javnoj upravi bude i učinkovito i da smanji troškove. 'Trebamo koristiti nove tehnologije da budemo brži i produktivniji. To može biti 'win-win' situacija, i s troškovne strane i sa strane povećavanja efikasnosti javne uprave. Nije toliko važno koliko smo troškova srezali, nego koliko smo brzo izdali neku dozvolu, koliko smo brzo reagirali na neku situaciju, a tu nam tehnologija pomaže'.

Lalovac je dodao da od ministara koji su otputovali s premijerom, Varge i Mornara, očekuje da donesu iskustva o mogućnostima korištenja takve tehnologije u medicini i školstvu, a drži kako bi se to moglo upotrijebiti i u javnoj upravi.

'Interesantno je i za javnu upotrebu.
Želimo novim tehnologijama postati efikasnija javna uprava. Kako mi ovo možemo koristiti u medicini i školstvu, gdje su nam najveći troškovi? Ondje su dvojica ministara, nadam se da će donijeti pozitivna iskustva, a onda je na nama da to implementiramo', rekao je.